Uppgifter: Sjukhusplats reserverad för Boris Johnson redan i torsdags

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Redan i torsdags fick The Guardian uppgifter om att Boris Johnson var sjukare än hans stab berättade.

En sjukhussäng gjordes redo för premiärministern samma dag, uppger tidningens källa.

Boris Johnson, 55, konstaterades smittad av coronaviruset fredagen den 27 mars. Han gav beskedet i ett videoklipp på Twitter och meddelade att han skulle fortsätta jobba i karantän från sitt hem de kommande sju dagarna.

– Jag kommer att fortsätta att leda regeringen via videokonferenser när vi tillsammans bekämpar detta virus, sa han.

På söndagskvällen, tio dagar senare, kom plötsligt beskedet att Boris Johnson förts till sjukhus. Enligt ett uttalande från Downing street blev han inlagd för tester och skulle hållas kvar över natten för observation.

Boris Johnson klappar händerna för sjukvårdspersonal utanför Downing Street 11.
Foto: Pippa Fowles / TT
Boris Johnson klappar händerna för sjukvårdspersonal utanför Downing Street 11.

Ett knappt dygn senare, strax efter 21 på måndagskvällen, kom beskedet att läget förvärrats och att Boris Johnson vårdas på intensiven på S:t Thomas-sjukhuset i London.

Tidningen The Guardian uppger samtidigt att de första uppgifterna om premiärministerns försämrade hälsa kom redan i torsdags morse. Enligt tidningens källa var en säng då förberedd på sjukhuset.

Beskedet: ”Inte försämrats”

Senare under torsdagen kom rykten om att Johnson rentav redan förts till sjukhuset och The Guardian sökte på premiärministerns kansli för att kontrollera uppgifterna.

Svaret var eftertryckligt, skriver tidningen:

Boris Johnsons tillstånd hade inte försämrats, han hade fortfarande bara milda symtom och han hoppades kunna vara tillbaka på jobbet dagen efter.

Foto: ANDREW PARSONS 10 DOWNING
Boris Johnson isolerade sig i hemmet efter att ha testat positivt för covid-19.

Några timmar senare, vid lunchtid på torsdagen, kom delvis nya besked. På en presskonferens uppgav en talesperson för Downing street att Boris Johnson kanske inte kunde återgå till jobbet på fredagen som planerat eftersom han fortfarande hade feber.

Senare på torsdagskvällen visade sig Boris Johnson utanför entrén vid Downing street 10 för att applådera sjukhuspersonalens arbete. Samtidigt insisterade The Guardians källa på att en sjukhussäng på S:t Thomas hölls reserverad.

Johnson framträdde i klipp

På fredagen släppte en märkbart tärd Boris Johnson ett nytt videoklipp. Han sa att han mådde bättre, men att han inte kunde lämna sin karantän eftersom han fortfarande hade ett av symtomen – feber.

På lördagen talade Boris Johnson i telefon med den nyvalde Labour-ledaren Keir Starmer och bjöd in honom till ett möte följande vecka, uppger Guardian.

Dagen efter, omkring 19.30 på söndagskvällen, fördes Boris Johnson till sjukhuset i privatbil. Ungefär 90 minuter senare offentliggjorde hans stab att han lagts in. Nu hette det att hans symtom var ”ihärdiga”, även om talespersonen bedyrade att sjukhusinläggelsen var en ren försiktighetsåtgärd.

The Guardian uppger dock, med hänvisning till flera källor, att Boris Johnson fick syrgas för att underlätta andningen när han kom fram till sjukhuset. Det förnekas inte av hans stab, enligt tidningen.

På måndagskvällen, efter nästan ett dygn på sjukhuset, var det officiella beskedet att Boris Johnson är vid medvetande, men flyttats till intensiven i fall han skulle behöva kopplas till en respirator.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: