Jan Johansens känslosamma spelning för de drabbade

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det var tänkt som en hyllning till vården och personal som sliter dygnet runt med coronakrisen.

Men för Jan Johansen, som är initiativtagare till gratisspelningen som kommer att sändas här på Aftonbladet, har det blivit större än så.

– Det är väldigt känslosamt, och svårt att riktigt sätta ord på. Men jag tror att det här är mitt sätt att få hjälpa till i den här krisen, säger Jan Johansen.

Jan Johansen i samband med comebacken i Melodifestivalen.
Foto: AFTONBLADET
Jan Johansen i samband med comebacken i Melodifestivalen.

Det var i samband med en tidigare intervju med Aftonbladet som Jan Johansen berättade att det fanns planer om en exklusiv spelning på nätet för att hylla alla de som jobbar inom vården.

– Vi har börjat diskutera om det skulle vara möjligt med en konsert online, och det hade varit kul om vi kunde hålla till här i Uppsala, berättade Jan Johansen som för en dryg månad sedan var tillbaka på Melodifestivalscenen.

Konserten sänds gratis på Aftonbladet

Nu är det helt klart att konserten blir av, och den kommer att spelas i ett öde Uppsala Konsert & Kongress – och samtidigt webbsändas gratis här på Aftonbladet.

– Efter intervjun var jag i kontakt med företrädare för UKK för att höra om vi kunde hålla till i deras lokaler, och de älskade verkligen idén, och de ställer upp med både lokal, teknik och artister, säger Jan Johansen som ändå har svårt att prata om spelningen när vi ringer upp honom dagen innan spelningen.

– Det är väldigt känslosamt, och svårt att riktigt sätta ord på. Men jag tror att det här är mitt sätt att få hjälpa till i den här krisen. Från början var tanken att vi skulle hylla vården och personalen, men nu är det mer än hyllning till alla de som jobbar med krisen – men också de som påverkas av den. Vilket är väldigt många.

Foto: Uppsala Konsert & Kongress
Långbacka/Bådagård, Lars Säfsund och Jan Ottosen är några av artisterna.

Sjukdom nära att stoppa spelningen

Förutom Jan Johansen kommer en rad andra artister att stå på den annars tomma scenen på UKK när konserten drar igång klockan 19.00 på lördagskvällen.

– Trio X, en härlig trio och band som vanligtvis håller till på UKK, kommer att vara med. Sedan har vi också Lars Säfsund, Långbacka/Bådagård, Meta Roos och Jan Ottesen och Erik Häusler som är en av landets mest inspelade saxofonister, säger Jan Johansen och fortsätter.

– När jag släppte min andra skiva 1996 hade jag med en låt som heter ”Tiden kan aldrig tas tillbaka” där Erik Häusler faktiskt är med och spelar. En väldigt fin text som passar väldigt bra just nu. Tyvärr glömdes den bort lite, och spelades aldrig live, så det blir kul att vi får göra den ihop nu i stället.

Hur mycket har ni hunnit spela ihop er?
– Inte alls faktiskt. Det var faktiskt också nära att vi tvingades ställa in i sista stund då en av deltagarnas anhöriga har drabbats av sjukdom. Men spelningen kommer att bli av, och det är jag väldigt glad över.

Foto: Uppsala Konsert & Kongress
Trio X med Lennart Simonsson, Per V Johansson och Joakim Ekberg.

”Hoppas det kommer att synas och höras i rutan”

För Jan Johansen blir spelningen på lördag speciell av flera anledningar, men även om han kommer att sakna publiken ser han fram emot att få drar igång.

– Det betyder massor. Vi som gör det här har alla fått spelningar inställda, och det kanske fortsätter så även i sommar. Så man kanske undrar varför vi väljer att ställa upp och göra något helt gratis. Men det är så oerhört många som drabbats, och många som sitter ensamma hemma isolerade, och vi älskar ju att få spela och sjunga.

Hur blir det att spela helt utan publik?
– Det är klart att man alltid vill se sin publik och höra applåderna. Men vi får försöka se framför oss hur man sitter där hemma och njuter av det här. När vi väl drar igång tror jag inte att det spelar så stor roll, vi kommer att ha kul ändå. Och jag hoppas det kommer att synas och höras i rutan också.

Foto: Uppsala Konsert & Kongress
Spelningen kommer att genomföras på restaurangscenen på UKK.

”Det var ett enkelt beslut”

Enligt Karin Sävström, marknadschef på UKK, var det inget svårt beslut att fatta när man fick frågan om man kunde ställa upp med lokaler till spelningen.

– Det var ett enkelt beslut. Jan kom till oss och presenterade det här fina initiativet, och vi hade både lokaler, teknisk kompetens och tid, så det var bara att köra, säger Karin Sävström, som dock inte vill ta åt sig av äran för att spelningen blir av.

– Det är Daniel Sallmander, en av våra fantastiska producenter, som har gjort allt det här möjligt – tillsammans med Jan Johansen och Trio X.

Hur känns det att spelningen blir av?
– Det är underbart att vi tillsammans, artister, filmare och personal, kan se till att lysa upp tillvaron lite. Och på UKK jobbar vi för att göra fler sändningar tillsammans med olika samarbetspartners och artister framöver.

Publicerad:

LÄS VIDARE