Experten tipsar – så kan du fira påsk i Malmö

En virtuell konstrunda att utforska hemifrån, rosévin på en av stans coolaste innergårdar eller ett påskquiz i vackra omgivningar – trots coronaviruset finns något att göra för alla under påskhelgen.

Men vad säger experten om de olika aktiviteterna?

– Vi hjälps åt att minska smittspridningen genom att umgås utomhus och på avstånd, menar Stefan Bremberg, chefsläkare vid Capio närsjukvård Sverige.

Med tanke på Coronaviruset blir påsken annorlunda för många av oss i år. Den klassiska konstrundan på Österlen eller den stora påskfesten med släkten är något vi får vänta med. Trots detta finns det en hel del aktiviteter att pyssla med i Malmö.

Aftonbladet Malmö har listat några av påskens höjdpunkter – med en expertkommentar från chefsläkare Stefan Bremberg under varje aktivitet.

Familjekul i bokskogen

Under påsken finns mängder av roliga aktiviteter för hela familjen i ute i bokskogen. Bland annat kan du gå en tipsrunda som är speciellt anpassad för barnfamiljer eller hitta ett hemligt ord som gömmer sig i skogen i en spännande poängjakt. Är du mer intresserad av slott så finns en guidad visning av vackra Torups slott.

Experten: ”Utomhusaktiviteter uppmanar vi till, så länge man håller avstånd är det helt okej.”

Bokskogens aktiviteter har öppet 11-16 på långfredagen, 11-16 på påskafton, 9-17 på påskdagen och 10-17 på annandag påsk.

Adress: Bokskogen

Mer info: https://malmo.se/Uppleva-och-gora/Besoksmal/Bokskogen.html

Stans största uteservering

På Boulebar vid Drottningstorget kan man skryta med stans största uteservering, så det finns gott om plats att distansera sig. Fokus ligger givetvis på boulespelet som passar allt från barnfamiljen till kompisgänget. Under påsken kommer det att finnas brunch alla dagar, samt dagens påskrätt. Är man inte sugen på att spela boule kommer roliga tävlingar arrangeras, bland annat kommer det finnas en skyttebana mitt på torget samt ett musikquiz på skärtorsdagen.

Experten: ”Utomhus är detta okej, men är det boulespel inomhus skulle jag avråda från det. Man måste också vara extra noga med handhygienen med kloten här. Men är det utomhus är det ju mindre smittspridning och okej att spela.”

Boulebar har öppet skärtorsdagen mellan 11.30-23.00, långfredag 11.30- 23.00, påskafton 10.30-23.00 och påskdagen 10.30-18.00

Adress: Drottningtorget 8

Mer info: https://www.boulebar.se/bar-restaurang/drottningtorget-malmo/

Påskpyssel på Malmö Museum

På skärtorsdagen och långfredagen kan barn upp till 12 år påskpyssla på Slottsholmen, Malmö Museum. Här kan du fixa allt från påskkort i olika material och fina ägg till din alldeles egna häxbrygd och häftiga häxpåsar.

Experten: ”Det här tycker jag inte att man ska göra, den här typen av inomhusaktiviteter bör man undvika. Barnen är ju dessutom inte själva där utan tillsammans med vuxna.”

Du kan påskpyssla 8-9 april mellan kl 9.30-11.00

Adress: Malmöhusvägen 6

Mer info: https://malmo.se/Service/Kultur-och-fritid/Kultur-och-natur-till-forskolor-och-skolor/Malmo-Museers-pedagogiska-verksamhet/Pask.html

Boulebar på Drotttningtorget har Malmös största uteservering.
Boulebar på Drotttningtorget har Malmös största uteservering.

Konstrunda på två sätt

Årets konstrunda på Österlen är inställt, men på Malmö konsthall kan du fortfarande njuta av konstupplevelser från olika konstnärer. Just nu visas Ragna Bley och Inger Ekdahl samt utställningen Mörkveden där fem unga Malmökonstnärer har fått gestalta sin relation till naturen och landskapsmåleriet. Kan du inte lämna hemmet i påsk kan du gå en virtuell visning online där en konstpedagog visar och berättar om konsthallens pågående utställning. Dessutom kan du ta del av populära konstverkstäder som passar för hela familjen.

Experten: ”Att gå inomhus i större sällskap bör man undvika, men att gå på en virtuell konstrunda hemifrån är ju ett alldeles utmärkt exempel på vad man kan göra.”

Malmö konsthall har öppet hela påskhelgen 11-17, visning varje dag kl 14.00

Adress: Malmö konsthall - S:t Johannesgatan 7

Mer info: https://www.konsthall.malmo.se/valkommen/

Vinmys på L’Enotecas uteservering

På skärtorsdagen öppnar vinbaren L’Enoteca vinbar sin populära utomhusservering för i år. Den gamla parkeringsplatsen är en oas mitt i city där man kan avnjuta den senaste skördens rosé under bar himmel omringad av kulörta lyktor och en mysig atmosfär. Just nu följer man givetvis folkhälsomyndighetens rekommendationer genom att servera vin vid borden och att hålla avstånd.

Experten: ”Så länge man följer folkhälsomyndighetens rekommendationer med att inte vistas ute om man känner sig sjuk, tvättar händerna ofta och håller avstånd är det okej.”

Uteserveringen är öppen mellan kl 14-19 skärtorsdag och långfredag samt påskafton och påskdagen vid bra väder.

Adress: Västergatan 6 C (uteserveringen ligger snett mott emot vinbaren)

Mer info: http://lenoteca.se

På  L’Enotecas uteservering mitt i city kan man njuta av ett glas rosé. Men glöm inte avståndet!
På L’Enotecas uteservering mitt i city kan man njuta av ett glas rosé. Men glöm inte avståndet!

Se upp för stora grupper

Gå en minikurs i programmering, lär dig dreja eller skapa en robot – på vetenskapscentrumet Cool Minds i Folkets park är det drop in under hela påskhelgen och påsklovet. Här kan barn och unga lära sig och ägna sig åt massor av spännande och lärorika aktiviteter inom IT, teknik och skapande.

Experten: ”Den här aktiviteten är tveksam då man samlas i stora grupper inomhus, det kommer ju vara ledare och föräldrar på plats och då finns det en större tveksamhet.”

Cool Minds har öppet 10-18 på vardagar och 10-19 på helgen

Adress: Cool Minds - Folkets Park, Norra Parkgatan 2

Mer info: https://coolminds.se

Kyrkogårdsvandring och fågelskådning

På skärtorsdagen och långfredagen kan du bokstavligen talat få nya kunskaper från allt mellan himmel och jord. På torsdagen kan du gå en guidad rundvandring på S:t Paulis mellersta kyrkogård. Här berättas bland annat om arkitektur, sociala strukturer och gravstensmode. På långfredagen höjs blicken till himlen om du är nyfiken på att gå en fågelskådningspromenad på Pauli kyrkogårdar. Detta är ett av Malmös mest intressanta fågelstråk där man lyssnar på över 25 olika fågelarter.

Experten: ”Dessa aktiviteter funkar. Alla utomhusaktiviteter funkar så länge man har ett avstånd på två meter och är frisk.”

Guidad kyrkogårdsvandring sker på skärtorsdag 9 april kl 15.00- Fågelskådningen är på långfredag 10 april kl 08.00.

Adress: S:t Pauli mellersta Kyrkogård, S.t Knuts väg

Mer info:

Mer om guidad vandring på S:t Pauli mellersta kyrkogård

Mer info om Kulturcentralens fågelskådning

Hitta påskharen

Hur många påskharar kan ni hitta? På Slottsholmen döljer sig påskharar i flera av museets skrymslen och vrår som behöver bli upptäckta av nyfikna barn. Dessutom kan man göra ett quiz i parken och i de vackra områdena runt slottet, en tävling som är kul för hela familjen!

Experten: ”Gör utomhusaktiviteten med quizet men avstå från den som är inomhus. Det ska ju vara fint väder i påsk så passa på att vara ute i vårvädret.”

Utomhusquiz och jakten på påskharen pågår mellan 8-13 april kl 10-17

Adress: Malmöhusvägen 6

Mer info här

Publisert:

LÄS VIDARE