Polisens oro inför påskhelgen: ”Vi ser stora risker”

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Vanligt med ökat antal brott bland unga under skolloven.
Foto: Henrik Montgomery/TT / Aftonbladet
Vanligt med ökat antal brott bland unga under skolloven.

Samtidigt som allt fler vuxna väljer att stanna hemma fortsätter de unga att samlas på gator och torg i centrala Uppsala, vilket polisen tror kan komma att leda till en ökad social oro.

– Vi ser stora risker, säger Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala.

För polisen är det inget nytt att brottsligheten bland unga ökar i samband med att skolorna har lov. Men nu varnar Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala, för att det kan bli värre än tidigare.

Anledningen är att allt fler vuxna väljer att följa Folkhälsomyndighetens råd om att undvika fysisk kontakt och därmed stanna hemma, något som kan leda till att den sociala oron ökar då ungdomarna fortsätter att vara ute och träffas.

– Vi ser en tydlig tendens att ungdomarna väljer att träffas utomhus nu när vädret också börjar bli varmare. Man väljer att träffas på gatan, i trapphus eller parkeringsgarage. Samtidigt väljer allt fler vuxna att stanna hemma, vilket gör att tryggheten försvinner, säger Lisa Sannervik.

”Vi ser stora risker”

Lisa Sannervik befarar att bristen på vuxna kan leda till att den sociala oron nu kommer att öka, vilket de kommunala vakterna redan har flaggat för.

– Vi ser stora risker med att många vuxna inte inte längre finns där ute och är den här trygga punkten som behövs, och att det därför blir oroligare. Det är också något som våra kommunala vakter redan vittnat om, säger Lisa Sannervik.

Publicerad: