Coronapandemin

Annorlunda trängsel på Lilla Torg i helgen

Av: 

Robert Rosén

Miljöförvaltningen gjorde i helgen nya inspektioner kring trängseln.
Miljöförvaltningen gjorde i helgen nya inspektioner kring trängseln.

NYHETER

Flera restauranger på Lilla Torg fortsätter ha problem med trängseln.

Men den har nu förflyttats från serveringarna till köerna och torget.

Det är nu upp till Smittskydd Skåne att bedöma var ansvaret ligger.

– Vi ska höra med dem först innan vi skickar in allt material, säger Arvid Nordland enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö stad.

Miljöförvaltningen genomförde under torsdag-lördag 42 kontroller på restauranger, barer och kaféer i Malmö för att få en bild av trängseln och hur väl verksamheterna följer de riktlinjer som finns.

Ett par av de verksamheter på Lilla Torg som uppvisat brister vid tidigare kontroller hade brister igen. Det gäller då främst trängsel i köerna, då fler ville besöka restaurangerna än vad det fanns plats till.

– Den stora problematiken var köbildning in till flera av de större serveringarna som ligger på Lilla Torg. Det kanske var fullt på vissa ställen men där stod folk och ville in igen. Sen var det mycket folk i rörelse mitt på torget, i rökrutan och där blev det också trängsel, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö stad.

Oklart med bedömning

Han menar att det är en skillnad mot de problem som tidigare funnits vid Lilla Torg.

– Tidigare har verksamheterna inte säkrat det inne på serveringarna med avstånd mellan borden och att motverka trängsel på olika sätt. Nu ser vi mycket mer att det är köbildning in till verksamheterna, någonting som är svårt att hantera när det är kväll och mycket folk i rörelse.

Smittskyddsläkare vid Region Skåne kommer att informeras om problematiken. Då torget är en allmän plats avvaktar Malmö dock med att skicka vidare ärendena, då de vill reda ut hur stort ansvar som ligger på individen och hur stort verksamheterna har.

– Vi ska höra med dem hur de vill bedöma det. Vi ska kontakta dem så snabbt som möjligt, så att vi vet hur de vill att vi ska agera.

Uppföljning på Möllan

Totalt var det elva verksamheter, sex på Lilla Torg och fem på Möllevången, som inte uppfyllde kraven kring trängsel och kommer få återbesök.

– Vi försöker välja tider och tillfällen då vi tror att det är mer folk i rörelse. Vi går in om det är mycket folk eller kö för att komma in. Så urvalet är inte representativt. Det är inte 25 procent av verksamheterna som har problem, vi vet att det är en mycket mindre andel.

Av de 42 kontrollerna rörde sju stycken uppföljningar efter brister förra helgen. En verksamhet hade inte åtgärdat sina brister tillräckligt men gjorde små justeringar i samband med kontrollen.

Klagomål på butiker

Förutom inspektioner på restauranger fick miljöförvaltningen 17 april-3 maj in ett tiotal klagomål gällande trängsel i livsmedelsbutiker. Föregående vecka kom det dessutom in ytterligare sex klagomål på andra butiker och verksamheter som inte följer föreskrifterna. Samtliga verksamheter har informerats om vad som gäller.

Helgens kontroller genomfördes i centrala Malmö samt på Möllevången, Davidhall och Västra Hamnen.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Kronprinsen saknar vatten

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Malmö

Miljöförvaltningen

Hotell & restaurang

Coronaviruset