Hård kamp för Uppsalas nyöppnade restauranger och butiker

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:

Många företag kämpar i motvind i pandemikrisen.
Särskilt svårt är det för stadens nyetablerade verksamheter. Butiksinnehavare och restaurangägare som öppnat nytt under coronautbrottet beskriver en oerhört tung och påfrestande vår.
– Ingen hittar hit, människor vet inte ens att vi finns, säger ägaren till nyöppnade Café Violett.
– Som det är nu är det ett helvete, säger Ali Haddadi som äger flera krogar i Uppsala och skulle öppna en tredje under våren.

Ovissheten är svårast, det säger alla som Aftonbladet pratar med. Kommer allt att stabiliseras något till sommaren, till hösten? Eller kommer läget rentav bli sämre?

– Alla som kommer in säger ”vilken otur”, vilken dålig timing, säger Patrik Törner, en av ägarna till second hand-butiken Stil. Vi hade några veckor, precis när vi öppnat, då det gick toppen, sen tvärdog allt för ungefär 4-5 veckor sen. Vi har det kämpigt nu.
Stil slog upp dörrarna strax innan coronaviruset drastiskt förändrande vardagen för de allra flesta. Knappt hade verksamheten rullat igång innan en mycket krassare verklighet tog form.
– Först, när vi märkte att det blev mycket mindre kunder, så tänkte vi: vi får ser hur det går till sommaren. Nu har vi sagt att vi håller ut till hösten, då gör vi en ny utvärdering. Man tänker sig inte att sådant här händer på något sätt? Även när man är mitt i det känns det overkligt, säger Patrik Törner.
Han berättar att butikens före detta butikschef har gått in som delägare tillsammans med sin syster nu och att Stil inom kort ska satsa digitalt. Nya lösningar som ger hopp om att överleva krisen.
– Vi öppnar en webbshop inom två veckor. Det märks att det är efterlängtat. Och det är bra att vi nu är fler som kämpar i kulisserna.

Nyöppnade Café Violett.
Foto: Café Violett
Nyöppnade Café Violett.

Tufft att etablera sig

Café Violett, ett litet kafé på Vaksalagatan öppnade i början av april – mitt i krisen, när de flesta potentiella kunder redan satt i frivillig isolering eller karantän.
– Vi ville skjuta fram öppningen, men vi hade ett kontrakt. Så antingen handlade det om att hålla stängt och förlora pengar eller hålla öppet och förlora pengar, säger kaféets ägare. Hon berättar att Café Violett är ett familjeföretag som erbjuder både mat och sötsaker.
– Det är ett sött litet kafét. Vi bakar utan konserveringsmedel och tillsatser och har ett stort utbud av vegetariskt, säger ägaren.

– Men det är väldigt, väldigt svårt Människor vet inte att vi existerar överhuvudtaget. Det är inte så många som promenerar på gatorna just nu och trillar in spontant. Och vi finns inte i Uppsalabornas medvetande sen innan. Det är en längre och tuffare process än vanligt att etablera sig. Men vad kan man göra? Vi hoppas på det bästa.

Foto: Churchills Arms
Ali Haddadi

”Ett helvete”

Ali Haddadi är inte direkt en duvunge i Uppsalas restraungsfär. Han äger populära gastropuben Churchills Arms och belgiska ölcaféet Bierhuis. I april, efter viss uppskjutning och strul med bygglov, stod han inför att öppna sin tredje restaurang, tyska haket Alt Berlin. Skylten satt uppe, möblerna stod på plats och porslinet var beställt. Uteserveringen började monteras ihop. Men planerna fick hastigt läggas på is.
– Allt rann ut i sanden. Från dag till dag var det som att allt slocknade. Vi tappade omsättningen med 70-80 % i de andra restaurangerna, säger Ali Haddadi. Så vi har skjutit på att öppna Alt Berlin. Det går inte att ha en målbild heller, vi vet ju inte vad som händer med det här viruset. Vi öppnar när uppsvingen är här. Som det är nu är det ett helvete. Inte bara för mig utan för alla restauranger. Jag kan inte tänka mig att det är många som har tänkt öppna som kommer öppna.
Vad hoppas du på?
– Min önskan är att Alt Berlin ska kunna öppna i augusti. Jag hoppas att folk vågar komma ut lite mer och att alla respekterar Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer. Att krogar ser till att regler om trängsel efterföljs så att människor inte är rädda att gå ut.

Foto: L’lamice Uppsala
Gunnar Björkholm är franchisetagare för Ll’Amice Uppsala.

Hoppas på annorlunda klimat i maj

En restaurang som inte öppnat än men som planerar att slå upp dörrarna i Uppsala i slutet av maj är Ll’Amice. En franchisekedja som redan har restauranger i Gävle och Karlstad. Skyltarna som annonserar om snar öppning har hängt länge vid lokalen på St Olofsgatan. Tanken var egentligen att öppna i mitten av mars, berättar franchisetagaren Gunnar Björkholm.
– Men så kom pandemin, en ugn som var på väg från Italien fastnade på vägen– och allt såg ganska mörkt ut ett tag. Men nu är ugnen här och vi har tagit beslutet att öppna. Vi kommer att följa alla riktlinjer om social distansering direkt från öppning och satsa mycket på take away – sen får vi se hur det går, säger Gunnar Björkholm och fortsätter:
– Det är ju inte den ultmata tidpunkten att öppna en krog. Det är klart man känner oro inför att öppna i dessa oroliga tider. Det känns nästan som att man, hur man än gör, kommer att tänka: varför gjorde vi inte si, varför gjorde vi inte så? Men jag tror att klimatet kommer att vara annorlunda i slutet av maj. Man kan bara hoppas.

Publicerad:

LÄS VIDARE