Nya bud om reseråden – Löfven: Använd sunt förnuft

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsminister Stefan Löfven meddelade under eftermiddagen nya råd för inrikesresor:

Ett par timmar med bil från det egna hemmet är okej.

– Men det är ingen signal om att faran är över, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen höll under onsdagseftermiddagen pressträff där det gavs nya besked om främst resande.

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten avrått från alla icke nödvändiga resor inom Sverige. Nu lättar de lite på rekommendationen.

– Tidigare har uppmaning varit att avstå alla icke nödvändiga resor inom landet, människor har gjort rätt och följt det här och läget är fortfarande allvarligt. Men nu görs en justering, säger Stefan Löfven.

– Resor som motsvarar en till två timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar.

Socialminister Lena Hallengren (S), Statsminister Stefan Löfven (S), utrikesminister Ann Linde (S) och Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Socialminister Lena Hallengren (S), Statsminister Stefan Löfven (S), utrikesminister Ann Linde (S) och Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Statsministern säger att det här inte innebär att faran är över och att dessa resor bör genomföras med stor försiktighet. Och att det egna ansvaret ökar.

– Risken för smittspridning i samband med sådana resor beror på om hur tar ni er dit, vilka umgås ni med och hur rör ni er i samhället, säger Löfven.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Stefan Löfven vid dagens pressträff.

Längre resor inom landet avråds det fortfarande från.

Under pressträffen meddelade utrikesminister Ann Linde att utrikesdepartementet förlänger sin avrådan gällande icke nödvändiga resor till alla länder. Den förlängs nu till 15 juli.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa på pressträffen att han hoppas kunna komma med tydliga råd för sommaren i början av juni.

Stefan Löfven sa att han förstår att många sitter hemma och funderar på hur det blir med sommaren, när får mor- och farföräldrar träffa sina barnbarn och så vidare.

– Helt enkelt när kan vi leva som normalt igen. Jag önskar att jag kunde säga i dag, jag önskar att jag kunde säga att det här är över, att vi har krisen bakom oss. Men vi är inte där än. Även sommaren vi har framför oss kommer att vara annorlunda, säger Stefan Löfven.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: