Malmö

21 misstänkta för sexköp – efter polisinsats i Malmö

Av: 

Robert Rosén

Jens af Forselles berättade på en pressträff om den lyckade insatsen.
Jens af Forselles berättade på en pressträff om den lyckade insatsen.

NYHETER

Polisen i Malmö gjorde nyligen en riktad insats mot sexköp i dolda miljöer.

Efter fyra dagars arbete är 21 män misstänkta för sexköp.

– Man har nog en generell bild av en medelålders man, men den stämmer inte, säger Jens af Forselles, gruppchef i lokalpolisområde Malmö Norr.

Det var för två veckor sedan som Malmöpolisen, i samarbete med regionala och nationella avdelningar, gjorde en riktad insats mot sexköp i staden. Insatsen vände sig till så kallade dolda miljöer, det vill säga i lägenhetsmiljöer och hotellrum.

– På lokal nivå har vi regelbundet jobbat mot det men det har främst varit gällande gatuprostitution, medan den här typen av brottslighet i den dolda miljön kanske inte varit riktigt lika mycket i vårt fokus. Tanken med denna insatsen är främst att sprida kunskapen neråt och ut till lokalpoliserna så att vi får de rätta verktygen till att jobba med den här typen av brottslighet, säger Jens af Forselles, gruppchef i lokalpolisområde Malmö Norr.

Under tisdag-fredag i vecka 42 kunde Malmöpolisen rapportera om 21 personer som är misstänkta för sexköp. Eller rättare sagt att 21 män är misstänkta.

– Nästan samtliga erkänner rakt upp och ner. Ett flertal fick verkligen panik, säger Jens af Forselles och utvecklar:

”Väldigt varierad ålder”

– Det blir att vi förstört deras liv och att nu är det slut. De har fru och barn och nu blir det offentligt det som de har gjort. Där och då såg man också att många blev medvetna om att det här kommer synas i deras register framöver.

De misstänkta sexköparna är dock inte enbart medelålders män med familjer.

– Där är en väldigt varierad ålder måste jag säga. Man har nog en generell bild av en medelålders man, men den stämmer inte. Det var från 20 år och uppåt. Från studenter kan man säga.

Upp till vilken ålder?

– Där fanns nog ingen gräns för upp till vilken ålder.

– Köparna avspeglar någonstans det allmänna samhället. Man kan inte peka ut en viss kategori av köpare. Utan det är alla typer av samhällsklasser och samhällstillhörigheter.

Insatser mot tio lägenheter

Polis från Stockholm fanns under veckan på plats och bistod med utbildning och arbetsmetoder som Malmöpolisen använde sig av. Från regionalt håll fanns dessutom hjälp i form av underrättelse om lägenheter där misstänkt prostitution ägt rum.

– Där bedrevs spaningsarbete mot de här lägenheterna. Så småningom griper man köparen i samband med att de lämnar lägenheterna, säger af Forselles och förklarar att säkerhetsskäl ligger bakom att man inte gick in i lägenheterna.

Under insatsen gjordes tillslag mot ett tiotal lägenheter runt om i Malmö, och inga hotell, men polisen uppskattar att sexköp återfinns i betydligt fler lägenheter än så. Bostäderna som polisen spanade på var i sin tur spridda i hela Malmö.

– Det har varit väldigt spritt. Det är från väst till öst.

De lägenheter där sexförsäljningen ägt rum har varit bostäder som förmedlats ut via uthyrning under kortare tidsperioder. Någonting som innebär att individers försäljning inte tar plats på ett och samma ställe.

Kvinnor från Östeuropa

I hög utsträckning misstänks bostadsägaren inte haft kännedom om sexhandeln.

De kvinnor som sålde sex under insatsen kom främst från Ungern, Rumänien och Bulgarien. Där de yngsta var strax över 20 år gamla medan de äldsta var över 50 år gamla.

– Vi konfronterade säljarna då vi behövde deras vittnesmål, säger af Forselles som bekräftar att kvinnorna erkänt att de sålt sex till de 21 männen.

Exakt vad som händer med kvinnorna nu kan gruppchefen inte svara på.

– Jag har tyvärr inte full insyn i det men jag vet att det finns enheter som jobbar med att följa upp de här kvinnorna.

Sexköpen har i hög utsträckning gjorts med kontanter men i de 21 enskilda fallen har polisen även sett att Swishbetalningar och att betalning med Bitcoin förekommit.

”Det är vanligt”

Förutom underrättelsetjänstens uppgifter är grannars tips av yttersta vikt för polisen, för att få bukt med sexhandeln.

Att sexköp är mer utbrett i Malmö än vad man misstänkt står klart efter insatsen.

– Med tanke på att vi gjorde en samlad insats nu och att det på fyra dagar blev 21 köpare så känns det som att det är vanligt. Det är det.

Polisen kan i nuläget inte rapportera om fler brott, exempelvis koppleri, än misstänkta sexköp.

Vid fällande dom är praxis för köp av sexuella tjänster att man döms till böter.

ANNONS

Skydda din elektronik mot åska! Köp ett grenuttag med överspänningsskydd!

Extern länk från Webhallen

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Helsingborgs thaimassörer frågas om sex

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Prostitution

Sexköpslagen

Sexhandel

Koppleri

Brott

Sexualbrott