Sverige förlänger inre gränskontroller i Skåne

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill skärpa vapenlagarna och införa registrering av vapenmagasin.

Sverige förlänger de inre gränskontrollerna i Skåne och västra Sverige ett halvår, ett väntat beslut.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) är kontrollen vid EU:s och Schengens yttre gränser inte tillräcklig.

– Inte minst Frontex (EU:s organ för gränsbevakning reds. anm) gör stora insatser för att hjälpa länder i gränsområden och det behövs. Men vi menar fortfarande att det inte är tillräckligt bra kontroll av de människor som kommer från tredje land in i Schengenområdet och det måste hanteras korrekt, annars kan vi inte avskaffa våra inre gränskontroller, säger Damberg till TT.

De inre gränskontrollerna har, som det formellt heter, varit återinförda sedan november 2015, när inflödet av asylsökande var som störst. Nu förlängs de ett halvår till, med start den 12 november.

Även Tyskland, Danmark, Österrike och Norge har inre gränskontroller.

Länder som vill ha gränskontroller ska uppfylla de krav som finns i EU:s lagstiftning, till exempel risk för terrorhot och hot mot den inre säkerheten.

Mikael Damberg noterar att Säpo ännu har terrorhoten på nivå 3 på den femgradiga skalan. Och det finns anledning att vara uppmärksam på vad som sker med de IS-anslutna som suttit i läger eller gömt sig i nordöstra Syrien. Turkiet har gått in i området och de kurdiska SDF-styrkor som tidigare bevakade IS-läger har tvingats ge sig av samtidigt som USA har dragit sig tillbaka.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Stockholm

Schengen

Frontex

Skåne