Österlen

Låter gruvbolag provborra – mobbas av grannarna

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Motståndet mot mineraljakten på Österlen är massivt – men alla säger inte nej till prospektering. Något som kan få oanade konsekvenser i ett litet samhälle, avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning.

Två bröder som valt att följa lagen och låta ett företag provborra pekas nu ut som svikare av sina grannar, rapporterar SVT:s ”Uppdrag granskning”.

– Det känns inte något speciellt, själva provborrningen är en ganska liten yta de håller på med och de stör inte oss jättemycket, säger Otto Millbourn, som inte har något emot provborrningarna.

Han tycker tvärtemot grannarna att det är en moralisk plikt att tillåta provborrningar på sin mark. Mineralakten på Österlen gäller främst vanadin, en viktig och sällsynt batterimetall viktig för långlivande batterier, bland annat till elbilar. Den pekas ut som en nyckelkomponent i framtida hållbara och förnybara energilösningar.

– Det är vanadin de letar efter här, men  man får reda på allt möjligt om berggrunden i samband med detta. Kanske hittar vi mineraler som kan bota cancer här. Ska vi vara emot det då?

Hans grannar vill inte acceptera beslutet. I en Facebookgrupp pekas familjen ut som svikare och fientligheten är tydlig. Motståndare går så långt att man även föreslår sabotage mot borrhålet.
 
Uppdrag granskning om mineraljakten sänds i SVT1 onsdag 13 november klockan 20.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Bröderna låter företag prospektera på deras mark – pekas ut som svikare

ÄMNEN I ARTIKELN

Österlen

Uppdrag granskning

Gruvindustri

Miljöfrågor

Elbilar

Ystad

Simrishamn