Svindelmisstänkt: ”Blev ett slags beroende”

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Themba Hadebe
Britta Nielsen, här i en sydafrikansk rättssal inför utlämnandet till Danmark förra hösten. Arkivbild.

Trasslig ekonomi på hemmaplan var bakgrunden till den misstänkta storsvindeln mot den danska socialstyrelsen, förklarar bedrägeriåtalade Britta Nielsen, 65, när hon för första gången tar till orda under rättegången.

När hennes man dött eskalerade det.

– Det blev ett slags beroende, att bara gå in och ta pengar och köpa det jag ville, säger hon i Köpenhamns byret (tingsrätt).

Britta Nielsen är åtalad för grovt bedrägeri och förfalskning av dokument. Enligt åtalet utfördes detta under 25 år då hon var anställd på den danska socialstyrelsen. Totalt misstänks hon ha lurat till sig motsvarande nästan 170 miljoner svenska kronor.

"En frestelse"

Det började redan på 1990-talet, då hon och dåvarande maken hade ekonomiska problem.

– Jag föll för en frestelse i systemet att göra en överföring som skulle bättra på ekonomin.

– Jag hade utgifter som jag inte kunde betala.

Hon erkänner brott, men bara delvis, eftersom hon inte minns exakta årtal eller belopp. Själv hävdar hon att det hela började 1997, medan åklagarna säger att brottsligheten inleddes 1993.

Hon berättar att hon försökte dölja bedrägeriet för sin familj. Hon startade ett bankkonto i en annan bank för att kunna ta emot överföringar som hon själv gjorde från sin arbetsplats. Men sedan kom det ett kontoutdrag hem till brevlådan, som hennes man hittade.

"Hemskt arg"

– Jag berättar för honom vad jag har gjort. Han säger att jag ska skynda mig att betala tillbaka. Han blir hemskt arg. Det lovar jag att göra, men jag vet inte hur jag ska göra det, berättar Britta Nielsen.

Så hon skickar inte tillbaka pengarna, utan skaffar sig i stället en postbox som bara hon själv kan öppna. Enligt åklagaren hann Britta Nielsen lura till sig flera miljoner kronor innan hennes make avled 2005. Åklagaren frågar om inte maken märkte något.

– Vardagen var präglad av sjukdom, som faktiskt tog mer plats än ekonomin. Min far hade cancer och min mamma var psykiskt sjuk och var inlagd ett par gånger.

När mannen avlidit tar brottsligheten fart på allvar, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

– Jag börjar använda pengarna till sådant jag drömt om som barn, men inte fått.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri

Danmark