Fler fjällresor från Malmö kommer i vinter

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Resorna kommer gå med tåg till Röjan station och därefter buss.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resorna kommer gå med tåg till Röjan station och därefter buss.

Malmöbor som bokar fjällresor har nu ytterligare en destination att åka till.

I vinter börjar Snälltåget med trafik från Malmö till Ramundberget.

– Vi vill öka mängden resenärer där, till den delen av våra fjälldestinationer, säger Marco Andersson, marknadschef för Snälltåget, om resorna till Härjedalen.

Tidigare i höstas meddelade Snälltåget att de till sportlovet 2020 lanserar nattåg från Malmö till Storuman. Nu presenterar bolaget ytterligare en fjälldestination med avgång från Malmö.

I samarbete med Ramundberget kommer man i vinter att börja med trafik till just Ramundberget i Härjedalen. Tågresan är densamma som går till Vemdalen på Inlandsbanan. Resenärerna åker då till Röjan station och får därefter transfer med buss till och från Ramundberget.

– Det är inte jättelångt från Vemdalen vidare till Funäsfjällen som Ramundberget är en del av. Det ligger ytterligare lite drygt en timmes bussfärd bort. Vi vill att fler ska kunna åka tåget vi haft till Vemdalen och har haft diskussioner då det inte funnits vanlig kollektivtrafik i området. Det här är vanlig glesbygd och det går väl en buss om dagen mellan Östersund och Ramundberget. Då kände vi att vi måste försöka sy ihop det här och det här blir en bra lösning, säger Marco Andersson, marknadschef för Snälltåget.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

LÄS VIDARE

Använder befintliga avgångar

Avgångarna från Malmö kommer från jul fram till påsk avgå varje lördagskväll och ankomma på söndagsmorgonen. En vecka senare sker hemresan, där de sydligaste resenärerna når Malmö på måndagsmorgonen.

Därmed är det samma avgångar som till Vemdalen som gäller, då det inte blir några ytterligare tågavgångar utan enbart extra bussar som sätts in.

– I det kortsiktiga perspektivet påverkas inte tågen till Vemdalen av det här, men om det blir fler tågresenärer som reser till Vemdalen kan det på sikt till exempelvis bli ett tåg mitt i veckan. Just nu är det bara på lördag kväll och hemfärd på söndagen därpå men till Åre har vi även tåg mitt i veckan, så att man kan åka på en weekendresa, säger Marco Andersson.

Bussarna anpassas

Bussarna som kommer transportera resenärerna från Röjan station kommer anpassas utefter hur många resenärer det är som ska till Ramundberget.

– Det beror helt på hur många resenärer det är. Är det många som reser så blir det en större buss men är det bara ett fåtal personer blir det en minibuss eller något annat smart sätt att lösa transporten. Vi kör inte en buss för 50 personer, som tar mycket mer bensin, om det inte är mycket mer än ett fåtal personer, då tar vi en en minibuss istället, den lösningen vi har är efterfrågestyrd.

Att företaget börjar med resor från Malmö till Ramundberget beror i mångt och mycket på att man vill få fler resenärer att åka till Härjedalen.

”Behöver på sikt mer resenärer”

– Dels är det ett intresse från destinationens sida, men vi ser också ett intresse av att kunna erbjuda fler att resa till och från Vemdalen och den stationen. Vi vill öka mängden resenärer där, till den delen av våra fjälldestinationer, till både Vemdalen och Ramundberget. Det är inte lika välkänt att man kan ta tåget dit som det är till Åre. Vi behöver på sikt mer resenärer för att utveckla bättre förbindelser.

Tåget från Malmö kör via Lund, Hässleholm, Alvesta, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala.

Publicerad: