Polisen: Djurrättsaktivister skapar otrygghet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Det finns omkring 25 brottsbenägna djurrättsaktivister i landet och de brott som de utför har lågt straffvärde. Men de påverkar tryggheten hos de bönder och lantbrukare som drabbas.

Det är polisens slutsatser i det svar man nu lämnar till regeringen.

Det var undersökande journalister på Göteborgs-Posten som i en serie uppmärksammade artiklar under 2019 satte fokus på de militanta djurrättsaktivisternas verksamhet. Av GP:s granskning framgick att minst 200 brott kopplade till militant djurrättsaktivism riktats mot svenska bönder och lantbrukare under de senaste tre åren. Nedbrända gårdar, intrång i bostäder och olika slags hot var några av de brott som bönderna blivit utsatta för.

Som en reaktion krävde inrikesminister Mikael Damberg (S) att polisen skulle rapportera till regeringen hur de jobbar med frågorna. Och nu har svaret kommit.

Polisen skriver att brottslighet kopplad till djurrättsaktivism mest förekommer i polisregion Väst, där en särskild insats pågår sedan 2018. De skriver också att polisen samarbetar med Säkerhetspolisen även om djurrättsaktivister inte klassas som en våldbejakande extremistmiljö.

En slutsats i rapporten är att en trygghetsskapande informationsinsats riktad till bönder och lantbrukare som riskerar att drabbas har minskat oron för brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE