Coronapandemin

Larm om corona i Uppsala – uppmanas stanna hemma

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Thermo Fisher Scientific har cirka 700 anställda i Uppsala.
Thermo Fisher Scientific har cirka 700 anställda i Uppsala.

NYHETER

Det amerikanska företaget Thermo Fisher Scientific i Uppsala uppger att några anställda kan ha utsatts för smitta av coronaviruset.

Nu uppmanar man all personal att stanna hemma.

Enligt UNT kan anställda vid företaget ha blivit utsatta för virussmitta under en resa.

I ett internt meddelande, som under natten till torsdag skickades ut till personalen, uppmanar det amerikanska företaget alla att stanna hemma:

”Vi har fått kännedom om att anställda på site Uppsala, Sverige kan ha blivit utsatta för smitta av coronavirus när de har rest. Personerna, som nu är hemma, har blivit testade och inväntar testresultat. Som en försiktighetsåtgärd, uppmanar vi våra anställda att arbeta hemma under torsdagen den 27 februari, medan vi utvärderar nästa steg. Om du inte mår bra, ska du som vanligt kontakta din läkare för att eventuellt testas. Vi kommer att tillhandahålla ytterligare information så fort som vi har mer upplysningar.”

”Fler tester framöver”

De personer som misstänks ha blivit utsatta för smittan är testade och man inväntar svar. Några uttalanden innan testsvaren kommit vill Akademiska sjukhuset i Uppsala inte lämna.

– Jag har inte koll på enskilda provtagningar, men det görs och kommer förmodligen göras fler tester framöver. Vi kommunicerar först när vi får en träff med positivt resultat, säger Mikael Köhler, tillförordnad sjukhusdirektör på Region Uppsala.

Helena Palmgren, biträdande smittskyddsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, bekräftar att det är en person från det aktuella företaget som ska ha testats.
– Så vitt jag vet ska det bara vara en person. Vi testar ingen som inte har symptom, eller som inte är misstänkts för att ha exponerats för det här viruset, säger Helena Palmgren som också berättar att Akademiska inom kort kommer att kunna göra egna tester.

– Det kommer snart att finnas möjligheter att genomföra den här typen av tester på några andra orter, däribland i Uppsala och Akademiska. Förhoppningsvis ska det vara igång någon gång i nästa vecka.

När tror du att ni kan få ett svar på det här provet?

– Just det här provet är skickat till Folkhälsomyndighetens labb i Stockholm, och med tanke på det mediala trycket skulle jag bli förvånad om man väntade till i morgon. Förmodligen kör man testet just nu, och då har vi förhoppningsvis ett svar i sent ikväll, fortsätter Helena Palmgren.

Hur går ni vidare om provet skulle vara positivt?

– Om det här svaret skulle visa sig vara positivt kommer vi att göra en så kallad smittospårning, och då kan det bli aktuellt att testa fler.

Meddelande mitt i natten

Aftonbladet har varit i kontakt med en anställd på företaget, som är en del av gamla Pharmacia, och som berättar att telefonen ringde mitt i natten.

– Jag blev uppringd klockan 01.52 i natt där ett inspelat meddelande av en grötig svensk-amerikansk röst informerade om någonting som inte gick att höra. Som tur är fick jag ett sms efteråt så att det gick att förstå vad det gällde. Det känns lätt hysteriskt tycker jag, säger en anställd som vill vara anonym.

Thermo Fisher Scientific har cirka 700 anställda i Uppsala.
 

Aftonbladet söker Thermo Fisher Scientific.


PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Överläkare: Dags att kalla det en pandemi

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Uppsala

Coronaviruset