Överläkare: Dags att kalla det en pandemi

Folkhälsomyndigheten betraktar inte coronaviruset som pandemi.

Fel, enligt infektionsöverläkaren Björn Olsen:

– Det är dags att det här deklareras som en pandemi. Vi ser en okontrollerad spridning i Europa och det är i stort sett klart att vi kommer se fler fall i Sverige.

Sveriges andra konstaterade fall av coronaviruset bekräftades på onsdagskvällen. Det handlar om en man i 30-årsåldern som varit i norra Italien och nu vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Fallet var enligt statsepidemiolog Anders Tegnell väntat med tanke på resandet mellan Sverige och norra Italien där ett utbrott just nu härjar i Lombardiet.

– Vi hade verkligen förväntat oss att det skulle bli så här, säger han.

Fler ska testas

Fler svenskar som kommit hem från Italien kommer nu att testas, enligt Anders Tegnell:

– Vi testar ju kontinuerligt ett antal människor hela tiden. Med tanke på det stora resandet till Italien just nu och att smittspridningen finns där så kommer vi säkert att testa ganska många personer därifrån under de närmaste veckorna.

Även i Finland rapporteras ett fall under onsdagen där den smittade personen varit i Italien. Är smittspridningen okontrollerad i Europa?

– Nej, det tycker jag inte än. Möjligen kan man diskutera om den är okontrollerad i Italien eller inte och det kommer visa sig de närmaste dagarna. I resten av Europa tar vi emot de här fallen, vi hittar dem snabbt, vi isolerar dem snabbt och kontrollerar deras omgivning så att vi inte ser någon smittspridning runt dem och än så länge fungerar det bra.

Man kan inte kalla det en pandemi än, om jag förstår dig rätt?

– Nej, nej, absolut inte. Det krävs betydligt mer än det här. Nu får vi se hur utvecklingen blir i Italien och övriga delar av världen innan vi kan ta den diskussionen, men vi har en bra bit kvar.

Björn Olsen. Arkivbild.
Björn Olsen. Arkivbild.

”En strid om semantiken”

Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, har motsatt uppfattning.

– Det är dags att det här deklareras som en pandemi och det oavsett vad Folkhälsomyndigheten säger. Vi ser en okontrollerad spridning i Europa och det är i stort sett klart att vi kommer se fler fall i Sverige. Att det här fallet i Göteborg dök upp var ytterst väntat.

Björn Olsen fortsätter kritiken:

– Folkhälsomyndigheten har tassat runt det här länge nu och inte vågat kalla det för vad det är. Till slut är det en strid om semantiken. Det här är en pandemi. Det är för sent att stänga fönstret nu. Det är dags att vi förbereder oss för att det kan bli stökigt.

”Klokt om Sverige steppar upp”

Björn Olsen efterlyser att svenska myndigheter ökar beredskapen för smittspridning i landet.

– Det vore klokt om Sverige steppar upp nu och är beredda på att det kan bli en mer okontrollerad ökning av fall. Det är dags att alla regioner börjar titta på sina pandemiplaner. Vi har en brist på personal på sjukhusen, till exempel. I händelse av att det blir många fler fall så kommer det att anstränga sjukvården.

 

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE