WHO varnar: Viruset respekterar inga gränser

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
WHO:s verkställande direktör Michael Ryan (till vänster) och WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar världens alla länder för coronavirusets spridning, Utspelet görs på en presskonferens i Genève i Schweiz.

NYHETER

Varningar om coronavirusets spridning förstärks från högsta nivå när WHO:s chef frågar om världens länder är redo för en epidemi.

– Det här viruset respekterar inte gränser, folkgrupper eller något lands utvecklingsgrad. Alla länder måste vara beredda, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Hittills har fler än 82 500 fall rapporterats och dödstalet har överstigit 2 800, varav över 2 600 i Kina.

Läget i Sydkorea, Italien och Iran visar vad viruset är kapabelt till konstaterar WHO-chefen på ett pressmöte Genève.

– Hälsoministrar i alla länder måste ställa sig några avgörande frågor. Är vi redo för det första fallet? Har vi isoleringsrum? Har vi rätt utrustning? Hur vet vi att det inte finns fall i andra delar av landet? Har vi möjlighet att testa och avgöra om folk är sjuka vid gränserna? säger han och tillägger:

– Om svaret är nej på någon av dessa frågor kommer viruset att utnyttja denna lucka och det kan göra skillnaden mellan ett och hundra fall.

Rätt åtgärder

Flera länder har de senaste dagarna konstaterat sina första fall av det nya coronaviruset, däribland Norge där fem personer visat sig ha smittats.

– Mitt budskap till dessa länder är att det finns ett gyllene tillfälle, förutsatt att dessa länder sätter in kraftfulla åtgärder för att motverka smittspridning. Detta virus är inte en influensa. Erfarenheter från Kina visar att smittspridning går att motverka om man vidtar rätt åtgärder, fortsätter WHO-chefen.

På frågan varför andelen dödsfall varit så hög i Iran, runt tio procent av antalet bekräftade fall, svarar Michael Ryan, WHO:s verkställande direktör:

– Den mest sannolika förklaringen till det är att den faktiska smittspridningen i landet är mycket större än vad myndigheterna lyckats upptäcka. Men Iran har en mycket hög klinisk kapacitet.

I Iran har minst 26 personer avlidit i virussjukdomen, vilket är det högsta dödstalet utanför Kina.

Från Italien till Skandinavien

Italien är det hittills värst drabbade landet i Europa med omkring 650 smittade och 17 döda. Nya fall både i Sverige, Norge och i Finland rör personer som nyligen besökt landet. Samma sak har skett i Danmark, som fått sitt första fall av viruset. Den smittade har varit på skidsemester i norra Italien.

Mannen är en av tv-kanalen TV2:s anställda, och 16 kollegor har satts i hemkarantän.

I Sydkorea sker en snabb ökning av antalet nya fall av covid-19, den sjukdom som viruset – döpt till sars-cov-2 – ger upphov till. Totalt har över 1 500 personer smittats.

Staden Daegu med omkring 2,5 miljoner invånare har flest fall, där utbrottet främst har drabbat den kristna församlingen Ny himmel och ny jord.

I Japans beordrar premiärminister Shinzo Abe att samtliga skolor i landet ska stängas.

– Barnens hälsa och säkerhet kommer i första hand, säger han.

Över 190 personer har smittats i landet, borträknat de över 700 personer som smittades på fartyget Diamond Princess, som hölls i karantän i hamnen i Yokohama i februari.

I USA:s får vicepresident Mike Pence ansvaret att leda landets insatser mot viruset. Smittskyddsmyndigheten CDC uppmanar invånarna att förbereda sig på ett utbrott i landet. I Kalifornien undersöks nu tusentals personer sedan 33 fall av viruset upptäckts i delstaten, meddelar myndigheterna på torsdagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE