Sex räddade från underjordisk cigarettfabrik

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Dåliga ingredienser och livsfarliga arbetsvillkor, var polisens omdöme om den olagliga cigarettfabriken i bunkern. Arkivbild.
Foto: Patrick Sison/AP/TT
Dåliga ingredienser och livsfarliga arbetsvillkor, var polisens omdöme om den olagliga cigarettfabriken i bunkern. Arkivbild.

Tre miljoner cigaretter, 164 kilo cannabis och sex ukrainare som kippade efter luft. Det hittade spansk polis vid ett tillslag mot en illegal cigarettfabrik gömd i en bunker.

För första gången på europeisk mark har polis lyckats hitta och stänga en underjordisk fabrik för illegal cigarettillverkning.

Det var spansk polis, understödd av Europol, som låg bakom tillslaget förra veckan. Fabriken i fråga var gömd i en bunker fyra meter under marken i staden Moran, och ingången hade dolts bakom en fraktcontainer.

Svårt att andas

Utöver tre miljoner piratkopierade cigaretter och 164 kilo cannabis hittade polisen även sex medtagna ukrainska medborgare. "I den hemliga fabriken hittades sex arbetare som hade stora svårigheter att andas", skriver spansk polis i ett uttalande.

Generatorn som pumpade in luft i den underjordiska lokalen hade fått slut på bränsle. "När de märkte av syrebristen tog de sig till bunkerns utgång, men den var blockerad från utsidan varför de skrek och bankade på containern, men poliserna på utsidan kunde inte höra dem eftersom lokalen hade ljudisolerats", heter det vidare i uttalandet.

Tio miljarder euro

Polisen grep 20 personer misstänkta för inblandning i cigarettillverkningen den 13 februari, men ingen av dessa nämnde fabriken eller personerna som arbetade i den och det tog polisen fram till kvällen att lokalisera bunkern.

Enligt Europol hade ukrainarna tvingats arbeta i "extremt farliga och giftiga förhållanden" och inte haft tillåtelse att lämna fabriken på egen hand.

Antalet piratkopierade cigaretter som säljs i EU uppskattades år 2018 till 46,3 miljarder, vilket motsvarar tio miljarder euro i uteblivna skatteintäkter, uppger Europol.

"Cigaretterna tillverkades i osanitära förhållanden och med komponenter av låg kvalitet", skriver polisbyrån i ett pressmeddelande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN