Tiggande kvinnor langade knark – döms till fängelse

avSandra Killgren

Kvinnorna utgav sig för att vara tiggare men deras muggar förvarade inte bara sedlar och mynt.

Nu döms de sex EU-migranterna till fängelse för att ha sålt knark i centrala Göteborg.

– Det är väldigt ovanligt att man upptäcker något sådant här, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

Efter att polisen hade fått tips från allmänheten om att tiggare sålde narkotika i närheten av Göteborgs centralstation inleddes en spaningsinsats. Arbetet pågick mellan den 2 april och den 29 maj i år och resulterade i flera anmälningar om narkotikabrott.

Den 25 juni skedde det stora tillslaget. Från flera olika gömmor kring Drottningtorget beslagtogs 240 tabletter Alprazolam, tio tabletter Xanax och 221 tabletter Diazepam. Dessutom grep polisen sex kvinnliga EU-migranter, något som Göterborgs-Posten var först med att rapportera.

1 av 5 | Foto: Polisen

Utredningen visade att EU-migranterna, som är mellan 19 och 56 år, bedrivit droghandel i centrala Göteborg. Kvinnorna hade använt sig av en något ovanlig metod där de utgav sig för att vara tiggare, men deras muggar innehöll inte bara pengar, utan även knark.

Utöver muggarna har både elskåp, rabatter och sopkärl används som gömställen för narkotikan. Polisen har dessutom beslagtagit cigarettpaket fyllda med pillerkartor.

I samband med spaningsarbetet filmade polisen 35 fall av försäljning av narkotikaklassade preparat av typen bensodiazepiner.

I 25 av dessa fall finns det erkännande från någon av kvinnorna. Några har också medgett att de sålt tabletter men menar att de inte har känt till att det varit fråga om narkotika.

Pengar under kjolen

I slutet av juli ställdes kvinnorna inför rätta. Samtliga nekade till att de ska ha bedrivit knarkförsäljningen tillsammans. Men Göteborgs tingsrätt menar att det i spaningsfilmerna framgår tydligt att de har samarbetat. I domen står det:

”I några fall hanterar dessutom fler än en person de tabletter som överlåts, eller de sedlar som tas emot. Det är också tydligt på spaningsfilmerna att den eller de personer som inte fysiskt hanterar tabletterna skymmer och/eller håller utkik i samband med att den andre sitter på huk vid någon av gömmorna eller överlämnar tabletterna.”

I anslutning till det stora tillslaget den 25 juni hittade polisen en hel del kontanter under en av de dömdas kjolar. Enligt kvinnan hade hon sparat ihop pengarna – 1 550 norska kronor, 55 Euro och 15 190 svenska kronor – genom fem månaders tiggeri och insamling av pantburkar.

En förklaring som rätten ifrågasätter i sin dom:

”Enligt tingsrätten framstår det som klart mera sannolikt att de i beslag tagna kontanterna till större delen utgör utbyte från brottslig verksamhet.”

Utvisning avslås

Kontanterna tillsammans med polisens spaningsfilmer, beslagsprotokoll och analysresultat har bildat viktig bevisning i det aktuella ärendet.

Den 29 juli kom domen. Enligt Göteborgs tingsrätt har kvinnorna gjort sig skyldiga till narkotikabrott av normala graden på 35 punkter. Längden på fängelsestraffen varierar från en till fem månader.

Den 19-åriga kvinnan får det kortaste straffet. Medan 56-åringen, en 44-åring och en 32-åring döms till fem månaders fängelse vardera. Trion har tidigare dömts för liknande brott utanför Sverige.

Åklagarens yrkan på utvisning för samtliga sex avslås. Enligt tingsrätten är brotten inte så grova att de utgör grund för utvisning av EU-medborgare.

Ovanligt fenomen

Aftonbladet har varit i kontakt med Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg, som drivit många uppmärksammade människohandelsärenden.

Han kommenterar inte det specifika fallet men berättar att det generellt finns en hel del fall där EU-migranter utnyttjas för tiggeri.

– Vanligast är att man utnyttjar utsatta människor för tiggeri eller butiksstölder, säger han.

När det kommer till droghandel är desto ovanligare.

– I Sverige finns det inte många kända fall där människor har utnyttjas för att sälja narkotika. Det är inget uppmärksammat fenomen, säger Ahlstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tiggeri

Narkotika

Brott

AB Voice