Mexiko

Anställda förhörs efter guldrån i Mexiko

Av: 

TT

Inpasseringskontroll på Casa de Moneda, som utsattes för tisdagens rån, på Paseo de la Reforma i de centrala delarna av Mexikos huvudstad.

Foto: Marco Ugarte/AP/TT

NYHETER

Tre anställda vid Mexikos myntverk Casa de Moneda har tagits in till förhör, sedan rånare mitt på ljusan dag lyckats komma undan med guldmynt värderade till 50 miljoner peso (25 miljoner kronor).

Bland de förhörda finns enligt mexikanska medier den vakt som rånarna slog ned när de stormade in på Casa de Monedas filial på Paseo de la Reforma i centrala Mexico City. Det är dock oklart om de anställda misstänks för inblandning eller om det bara handlar om bristfälliga rutiner – utredare meddelar enligt nyhetsbyrån EFE att "säkerhetsprotokollen inte följts" i samband med händelsen.

Det var kontorstid, och ett valv stod öppet. Därmed var det inga större problem för rånarna att komma åt pengarna.

Mynten i fråga kallas centenarios, och har tillverkats vid flera tillfällen sedan landets 100-årsfirande 1921. Valören är 50 peso, vilket med dagens växlingskurs motsvarar 25 kronor. I praktiken har mynten dock aldrig varit värda så lite, det var bara en formalitet för att de ska uppfylla kraven för mynt. Numera värderas de till 30 000–40 000 peso, alltså 15 000–20 000 kronor, styck.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump vill skärpa lagen efter skjutningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Mexiko

Mexico City