Nu kan du ”blippa” på bussen

Resenärer som inte har en biljett i appen behöver nu bara blippa sitt betalkort i stadsbussarna.
Resenärer som inte har en biljett i appen behöver nu bara blippa sitt betalkort i stadsbussarna.

Skånetrafiken har infört blippa i stad efter stad.

På tisdagen var det Malmös tur.

– Det kan inte ta fem minuter att fylla bussen, utan det måste gå enkelt, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Som en del av Skånetrafikens nya biljettsystem införs blippa på länets stadsbussar. Resenärer har då möjligheten att betala sin bussbiljett enbart genom att hålla fram sitt betalkort mot den läsare som sitter i stadsbussarna.

I mitten av december infördes funktionen i Hässleholm och Trelleborg. Därefter har det även införts i Lund och Helsingborg. På tisdagen blev Malmö den femte skånska staden att få möjlighet att blippa på stadsbussarna.

– Det kan inte ta fem minuter att fylla bussen, utan det måste gå enkelt. Då finns blippa som den lösningen som är grundregeln för en stadsbussresa, sa Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken, vid en pressträff på måndagen.

Möjligheten att använda sig av blippa finns enbart på stadsbussarna, och inte på regionbussarna.

Enbart på stadsbussar

– Där är vi inte riktigt lika tidskritiska som i stadstrafik. Det är inte riktigt lika stora volymer, sa Eriksson under måndagen.

Den kritik som Skånetrafiken fått motta för det nya biljettsystemet, som har sin grund i att Jojokortet försvunnit, har till viss del riktats mot blippa. En del resenärer vill inte använda sig av sitt betalkort på bussen.

– Det är en trygghetsfråga. Där kommer det ta lite tid innan man vänjer sig vid det. Det är ingen skillnad om du köper mjölk eller åker buss.

Införandet av blippa innebär att möjligheten att köpa en biljett på gammeldags vis försvunnit. Resenärer som efter en stadsbussresa vill åka vidare med regionbuss har därmed inte möjligheten att köpa hela resan direkt, utan måste köpa en tilläggsresa när hen kliver på regionbussen.

”Kunderna får lära sig”

Skånetrafiken ser över möjligheterna att ordna så att systemet minns att en biljett på stadsbuss har inhandlats, så att resenärer bara behöver köpa en tilläggsbiljett och inte behöver betala fullt pris för båda resorna.

– Hela logiken här är att man köper hela resan före man kliver på i appen eller så. Men just när du kliver på en stadsbuss först uppstår den situationen. Jag tror det är någonting kunderna får lära sig. Att börjar du på en stadsbussresa och ska vidare så köp biljetten innan, men om du börjar resa på regionbuss är det inga problem, då kan du köpa hela resan direkt.

Blippa kommer under januari även att införas i Kristianstad, Eslöv, Ängelholm, Landskrona och Ystad.

Publisert:

LÄS VIDARE