Första fallet av coronaviruset i Sverige: Isolerat sig själv

Kvinna vårdas på klinik i Jönköping

Uppdaterad 2020-02-26 | Publicerad 2020-01-31

Kvinnan i 20-årsåldern landade på Landvetter den 24 januari och tog bussen till Jönköping efter en vistelse i Wuhan.

Med sig hade hon coronaviruset.

– Vi och Folkhälsomyndigheten bedömer att hon inte varit smittsam under resan, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

Det första bekräftade fallet av coronavirus i Sverige upptäcktes i Jönköping, meddelade Folkhälsomyndigheten på fredagseftermiddagen. Den sjuka är en kvinna i 20-årsåldern som har varit i Wuhan och lämnade Kina den 23 januari.

Kvinnan kontaktade sjukvården under torsdagen och hämtades med ambulans.

– Inte för att hon var svårt sjuk utan för att hon skulle undvika kontakt med andra, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid Region Jönköping.

”Inte några som utsatts”

Region Jönköping uppgav i ett pressmeddelande under dagen att de arbetar med att kartlägga eventuella kontakter som kvinnan haft sedan hon kom tillbaka till Sverige.

– Hon har inte haft några ytterligare kontakter efter att hon kom hem till Sverige. Det är inte några som utsatts för smitta, säger Malin Bengnér vid en presskonferens.

Med det menar hon att kvinnan inte har haft någon kontakt med andra – efter att hon visat upp symptom.

– Hon har varit mycket medveten om smittspridningen i Wuhan och isolerade sig själv när hon började bli sjuk, säger Malin Bengnér.

Som berättar att kvinnan till och med ordnat så att hon fått matkassar lämnade utanför sin dörr.

– Det har skötts exemplariskt, säger Malin Bengnér.

Kontaktar inte andra resenärer

Hon säger också att Region Jönköping och Folkhälsomyndigheten bedömer att kvinnan inte har varit smittsam under sin resa från Kina till hemmet i Jönköping.

– Vi har pratat med henne flera gånger under dagen och har fått noggranna uppgifter om hennes resa och hennes vistelse i Jönköping, säger Malin Bengnér.

Kvinnan landade på Landvetter i Göteborg. Sedan tog hon buss till Jönköping – som är hennes bostadsort. 

– Hon har förstås träffat andra under sin resa till Jönköping men vi bedömer att det har varit så långt innan hon blev sjuk, fyra dygn innan hon fick första symptomen.

Enligt Malin Bengnér kommer de inte kontakta resenärer som rest samtidigt som kvinnan.

– Vi bedömer att det inte behövs i nuläget, säger hon.

Kvinnan i 20-årsåldern vårdas nu på infektionskliniken där hon hålls isolerad i en egen sal. Hon ska inte vara allvarligt sjuk.

I nuläget är det oklart hur länge hon kommer att hållas isolerad.

– Vi följer hennes hälsoläge dag för dag och kommer att fortsätta ta virusprover. Hur länge hon kommer hållas isolerad beror helt på hur hon mår de närmaste dagarna, säger Malin Bengnér.

– Det är mycket vi inte vet om viruset så vi kommer att följa henne noga de närmaste dagarna.

”Isolerat fall”

En kinesisk forskargrupp har i en rapport rekommenderat att drabbade av viruset ska vårdas under 14 dagar. Tidigare i veckan uppgav Kinas hälsominister Ma Xiaowei att landets hälsomyndigheter har indikationer på att viruset kan smitta även under inkubationstiden.

Inkubationstiden för det kinesiska coronoaviruset – 2019-nCoV – ska enligt Folkhälsomyndigheten vara mellan 2 och 14 dagar. Enligt myndighetens information så ”visar deras erfarenhet” att smitta sker i samband med insjuknandet och medan den smittade är sjuk.

Världshälsoorganisationen WHO utlyste globalt nödläge med anledning av coronaviruset under torsdagskvällen. 259 människor har dött av smittan och mer än 11 000 är bekräftat smittade, enligt nya siffror från Kina under natten mot lördagen.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten utfört ett 20-tal analyser av misstänkta coronavirusfall. Innan kvinnan i Jönköping har samtliga varit negativa.

Malin Bengnér säger att det är viktigt att betona att det första bekräftade fallet av viruset i Sverige inte betyder att det är någon spridning av viruset här i landet.

– Smittspridningen har skett i Kina och inte här, vi känner oss lugna för läget här, säger Malin Bengnér

– Det här är ett isolerat fall.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Länssjukhuset i Ryhov i Jönköping där en kvinna vårdas efter att ha smittats av coronaviruset.