176 döda i flygkrasch i Iran

Nya filmen visar hur två robotar träffar flygplanet

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Två iranska robotar träffade det ukrainska flygplanet inom mindre än en halv minut.

Det visar en övervakningsfilm som verifierats av New York Times.

Minuter senare kraschade planet och alla 176 ombord dog.

Det ukrainska flygplanet var på väg till Kiev och kraschade på morgonen den 8 januari, kort efter start från Teherans internationella flygplats.

Timmarna tidigare hade Iran avfyrat robotar mot amerikanska baser i Irak som hämnd för USA:s dödliga attack mot den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

Redan tidigt kom uppgifter om att planet kan ha skjutits ner av misstag på grund av det spända läget, något Iran först förnekade. Efter tre dagar tvärvände regimen och bekräftade att planet förväxlats med en inkommande missil och skjutits ner.

Flygplanet kraschade bara minuter efter att det lyft från Teherans flygplats.

Ny film visar två robotar

Tidigare filmer har visat både hur planet kraschar och att det träffas av en luftvärnsrobot.

På tisdagskvällen kunde New York Times publicera ett videoklipp där det syns att planet träffas av två iranska robotar inom loppet av 23 sekunder.

Båda avfyrades från en iransk militäranläggning på omkring 12 kilometers avstånd från flygplanet.

Den första roboten slog av allt att döma ut flygplanets transponder, uppger tidningen. En knapp minut efter den andra träffen syns det på filmen hur flygplanet brinner och tycks tappa höjd på väg tillbaka mot flygplatsen.

Filmen laddades upp på Youtube

Enligt New York Times dröjde det dock ytterligare några minuter innan planet exploderade och kraschade i ett eldhav, alldeles intill byn Khalaj Abad.

Videon togs från en övervakningskamera i byn Bidkaneh, omkring sex kilometer från militäranläggningen. Den laddades upp av en iransk Youtube-användare i tisdags eftermiddag.

New York Times uppger att filmens äkthet är verifierad. Datumet som är stämplat i videon – 2019–10–17 – stämmer dock inte med verkligheten. Enligt tidningen beror det sannolikt på att kameran är inställd på en persisk kalender.

Ombord på flygplanet fanns 17 personer hemmahörande i Sverige.

Tidigare under tisdagen uppgav Irans president Hassan Rouhani i ett tv-sänt tal att flera personer gripits efter nerskjutningen. Han kallade händelsen ”ett oförlåtligt fel” och betonade att alla inblandade ska straffas eftersom ”inte en person ensam kan vara ansvarig för kraschen”.

PODD En vecka efter nedskjutningen – så är situationen i Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur läget är i Iran en vecka efter nedskjutningen av passagerarplanet som dödade 176 personer. Vi reder också ut hur läget är mellan Iran och USA. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Få senaste nytt med Nyhetskollen – varje dag

ÄMNEN I ARTIKELN

176 döda i flygkrasch i Iran

Iran

Flygolyckor

Teheran