WHO varnar för omedelbar andravåg

Länder med minskande coronasmitta riskerar en omedelbar andravåg om de öppnar upp för tidigt, varnar WHO.

Världen befinner sig just nu mitt i den första vågen av pandemiutbrottet enligt organisationen.

Medan många länder rapporterar allt färre fall av smittan så ökar den i stället i flera Central- och Sydamerikanska länder, i södra Asien och Afrika

Kan komma när som helst

Pandemier kommer ofta i olika svallvågor, vilket innebär att utbrotten kan återkomma senare i år till länderna där den första vågen minskar, sa WHO:s akutchef Mike Ryan under en onlinebriefing på måndagen. 

– När vi pratar om andravågen tänker vi oftast att sjukdomen först når en första topp, och sedan återkommer flera månader senare. Det kan vara fallet för vissa länder.

– Men vi måste också vara beredda på faktumet att sjukdomen kan öka igen när som helst. Vi kan inte anta att bara för att smittan minskar nu så kommer den fortsätta att minska under flera månaders tid- vi kan få en andra våg redan innan den första är över, sa Mike Ryan enligt Reuters

WHO:s akutchef Mike Ryan.
WHO:s akutchef Mike Ryan.

PODD Coronakritiken mot WHO – det handlar den om

Världshälsoorganisationen WHO har stått i krisens centrum sedan coronavirusutbrottet var ett faktum. Organisationen har kritiserats och hamnat i öppen konflikt med USA och Donald Trump. Vad handlar kritiken om - och hur påverkar det vårt sätt att hantera pandemin? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE