Malmö

Så ser turistprognosen ut i Malmö

Av: 

Robert Rosén

Ann Nyström, destinationschef på Malmö Turism.
Ann Nyström, destinationschef på Malmö Turism.

NYHETER

Mycket turister från närområdet men kanske även från övriga Sverige och Danmark.

Allt hänger på om myndigheterna ändrar sina rekommendationer.

– Vi tror starkt på att människor kommer resa inom landet när man öppnar upp för det, säger Ann Nyström, destinationschef på Malmö Turism.

De hårda reserestriktionerna i landet gör att det med stor sannolikhet blir till att ställa in sig på en sommar i Sverige för många semesterfirare.

De inhemska rekommendationerna är som bekant dessutom att en ska avstå att resa längre iväg än två timmar från hemmet.

– Turismen påverkas så klart utifrån de rekommendationer myndigheterna ger. Absolut. Det får näringslivet och staden anpassa sig till också, säger Ann Nyström, destinationschef på Malmö Turism.

Beroende på om, eller när, regeringen och Folkhälsomyndigheten tar bort sin avrådan från längre resor kommer turismen troligtvis påverkas kraftigt.

Tror på stor rörelse

– Om man får resa två timmar med bil betyder det ju att man kan ta sig till Malmö från typ Blekinge, halva Småland och halva Halland. Det är bara det. Men vi tror det kommer vara en stor rörelse inom det området, säger Ann Nyström.

Malmö Turism planerar just nu för ett scenario där skåningarna kommer att resa i Skåne och ett där svenskarna kommer resa i Sverige. Allt beroende på sommarens reserekommendationer.

– Vi tror starkt på att människor kommer resa inom landet när man öppnar upp för det, säger Nyström.

Hur långt en kan resa är också av stor vikt för näringslivet i Malmö.

Osäkerheten kring sommarens turism i Malmö är stor.

Bokningar kommer sent

– Får man bara åka en och en halv-två timmar bort är det färre som bor på hotell, campingar och annat kommersiellt boende än om man får resa lite längre.

Ett mått på hur sommarens turism i Malmö kan bli är bokningsläget på hotellen. En bransch som är fortsatt hårt prövad.

– Vi får en del signaler på att det ljusnar lite på bokningssidan till sommaren men också signaler på att man bokar väldigt sent och väntar nära inpå att man ska komma.

En stor del av debatten på senare tid har handlat om de utländska turister, främst danskar, som kommer till Skåne medan skåningarna själva får hålla sig på hemmaplan.

Någonting som också märkts av i Malmö, som dessutom figurerar i allt fler sökningar på bokningsplattformar.

Hoppas på fler danskar

– Det är åtminstone ett ökande intresse av att människor söker på Malmö och drömmer om Malmö. Det ser vi. Men därifrån till att det de facto blir fler besökare är jättesvårt att veta.

Trots att allt fler danskar och tyskar sökt sig till Malmö på sistone är prognosen fortsatt att de allra flesta kommer att välja att semestra i sitt hemland i år.

– Vi är glada för att det är en del danska och tyska besökare. Det är så klart bra för näringen att de konsumerar restaurang, hotell och kafétjänster. Så vi hoppas att de fortsätter komma.

Med många turister från närområdet förbereder sig de skånska kommunerna på att det i år kan bli ett än större tryck på stränder, natur och parker än normalt.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Danskar i Skåne: Vänner är kritiska till semester i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Turism

Turism & resor

Coronaviruset

Resor