Mammans vädjan: Snälla, berätta vad ni vet för polisen

”Vägen är konstig vid avfarten”

Publicerad:

NYHETER

Systrarna Irma och Elma Usto dog i en våldsam trafikolycka den 16 februari. Bilen kördes av en 21-årig man, okänd för familjen.

Systrarnas anhöriga svävar fortfarande i ovisshet om varför olyckan inträffade.

– Jag vill att den som vet mer om varför de körde iväg ska prata med polisen. Det gör så ont att inte veta, säger Dzenana Usto, syskonens mamma.

Den 16 februari vaknar 41-åriga Dzenana Usto på soffan i familjens hus. Hon har sovit dåligt efter en kaotisk natt där döttrarna Irma och Elma plötsligt gett sig iväg för att hjälpa en kompis.

Dzenana går yrvaket fram till fönstret som vetter mot gatan. För att, lite slentrianmässigt, se efter så att yngsta dottern Elmas bil är på plats.

Det är den inte.

Tankarna börjar fara. Kanske hade döttrarna sovit över hos kompisen? Kanske var det så illa att de hade fått köra henne till sjukhus?

Dzenana letar febrilt i huvudet efter logiska förklaringar. Men för varje minut stiger oron. Och när döttrarna inte svarar på sina mobiler kommer paniken krypande.

Vid niotiden rullar en polisbil in på gatan och parkerar vid villan. Två poliser med allvarliga miner kliver ur och ringer på ytterdörren. Dzenana öppnar. När de börjar tala rasar hela världen samman.

”Jag har levt för mina döttrar. Jag har kämpat för att de ska bli bra människor och det var de”, säger Dzenana Usto om sina döttrar Irma och Elma.
Foto: PRIVAT
”Jag har levt för mina döttrar. Jag har kämpat för att de ska bli bra människor och det var de”, säger Dzenana Usto om sina döttrar Irma och Elma.

”Det är en konstig avfart”

21-åriga Irma och 20-åriga Elma Usto samt en 19-årig kvinna och en 21-årig man dog i en våldsam krasch vid avfarten mot Tingstadstunneln och Olskroken på E6, utanför Göteborg.

I polisens rekonstruktion av händelseförloppet konstaterar man att bilen kommit i hög hastighet. Den har kört rakt mot spetsen av en krockdämpare i mitten på avfarten. Det har inte gått att avgöra om föraren hade för avsikt att svänga höger mot Tingstadstunneln eller om denne tänkte ta vänster mot Partille.

Av någon oklar anledning ska bilen ha haft en uppåtgående rörelse när den träffade krockdämparen. Så istället för en krasch in i den krockkudde som sitter längst fram på spetsen träffade bilens front en bit av kudden och plåtkonstruktionen ovanför.

Bilen far upp i luften med våldsam kraft. Den flyger 16 meter och kraschar in i en betongpelare. Sedan faller den ned och landar mot sidoräcket.

För Dzenana är det ett stort mysterium hur olyckan kunde få en så våldsam utgång. Hon kör ofta förbi olycksplatsen.

– Jag tittar på vägen och betongpelaren och grubblar. Det går inte att släppa.

Tårarna kommer alltid när hon är där. Men Dzenana letar också efter svar. Därför har hon kört runt och tittat på andra liknande avfarter.

– Avfarten där olyckan skedde är annorlunda. Vägen är konstig. Asfalten lutar ned på båda sidor. Det är en nivåskillnad. Kanske gick ett av bilens hjul ned där och fastnade?

Foto: PRIVAT
Minnesplatsen för systrarna på Kvibergs kyrkogård. Hit går deras mamma Dzenana Usto varje vecka.

Kriminell körde bilen

Polisen har inte lyckats reda ut om nivåskillnaden bidrog till att föraren tappade kontrollen. Däremot vet man att det var dåligt väder denna natt och mycket vatten på vägbanan. Man vet också att det gick betydligt fortare vid avfarten än lagstadgade 70 km/h.

Dessutom var det inte Elma som körde - utan en 21-årig man som saknade körkort.

– Jag anklagar inte den stackaren. Men varför körde han bilen? Elma lät aldrig någon köra hennes bil - inte ens mamma och pappa. Bilen var hennes allt. Hon kan inte ha gett honom nycklarna, säger Dzenana.

Dzenana förklarar att 21-åringen var okänd för familjen. Det var ingen nära vän till döttrarna.

– Vi hade bra koll på deras vänner. De var ofta här på besök och åt middag. Hans namn hade jag aldrig hört förut.

Natten Irma och Elma gav sig iväg hade de fått ett telefonsamtal. En kvinnlig vän ska ha varit i knipa och systrarna körde iväg för att hjälpa henne.

Vad som hände efter det är oklart.

Foto: PRIVAT
Systrarna Irma och Elma dog i kraschen.

Vädjar till vittnen

Polisen har utrett ärendet som grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död. Men inget vittne har trätt fram och berättat var Irma och Elma hämtade tjejkompisen, varför den 21-årige mannen var med eller vart de skulle. Frågorna plågar Dzenana.

– Snälla, ni som vet något, prata med polisen. Vi måste få veta för att få ro.

Hennes tankar vandrar. Vad hände innan dödskraschen? Och varför hittades Irmas mobiltelefon inne i stan?

– Kanske var det tumult när de hämtade sin kompis. Så att hon tappade den. Tvingades Elma ge mannen bilnycklarna? Var det så att mannen var jagad?

Dzenana kan inte hålla tårarna borta.

– Mina döttrar har jobbat och varit skötsamma. De förtjänar att man tar reda på varför det hände, säger Dzenana och gråter.

Hon har följt vad som skrivits om olyckan i tidningar och på sociala medier. Vissa saker gör ont att läsa.

– Folk skriver att tjejerna fick skylla sig själva när de var ute på natten. Att de umgicks med kriminella. Så var det inte. Mina döttrar är inte skumma.

Dzenana berättar att båda flickorna arbetade inom hotell och restaurang på Stenaline. Tjejkompisen de skulle hjälpa på olycksnatten hade de lärt känna på jobbet. De umgicks mycket och planerade en resa ihop.

– När kollegan ringde ville de hjälpa henne av hela sina hjärtan.

Blommor stals från minnesplats

Irma och Elma Usto ligger begravda på Kvibergs kyrkogård i Göteborg. Dit går Dzenana ofta. När hon kom dit förra helgen hade någon stulit blommor och lampor vid graven. Dzenana hoppas att det bara var en slumpmässig stöld och inget personligt mot döttrarna.

Sorgen efter döttrarna är lika stark fortfarande. Det är värst när flickornas födelsedag infaller. Då är smärtan olidlig. Hon hoppas verkligen att polisutredningen ska ge en del svar.

– Jag förväntar mig att polisen går till botten med detta. Ingen ska behöva känna den smärta jag känner.

Så här gick olyckan till

Foto: Paul Wallander
Elma Ustos Audi kraschar rakt in mot räcket vid avfarten. Bilen lyfter mot marken och flyger cirka 16 meter in ett betongfundament längre fram.Bilen träffar fundamentet med taket före. Den faller sedan ned mot sidoräcket och landar på sidan. Polisen har haft svårt att bilda sig en uppfattning olyckans exakta förlopp. – Vi kan inte avgöra om de skulle mot Tingstadstunneln eller Partille, säger Andreas Gabrielsson, polisens förundersökningsledare.
Publicerad:

LÄS VIDARE