Coronapandemin

Boris Johnsons chefsrådgivare i coronahärva – bröt regler

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Premiärminister Boris Johnson har dragits in i en coronaskandal.

Hans chefsrådgivare Dominic Cummings anklagas för att ha trippelbrutit mot isoleringsråden.

Många kräver nu hans avgång.

– Du tar inte med dig viruset från en del av landet till en annan, säger den pensionerade läraren Robin Lees, 70, som blivit vittne i härvan.

I veckan avslöjades det i brittiska medier att Boris Johnsons chefsrådgivare i mars packat in familjen i bilen och rest från London till Durham medan landet var coronastängt under toppen av smittspridningen i landet.

En resa på nästan 42 mil.

På plats i Durham ska han ha bott hos sina föräldrar som klassas som riskgrupp på grund av deras ålder.

Domminic Cummings förklaring är att hans hustru var sjuk i covid-19 och att han var rädd för vad som skulle hända med makarnas fyraåriga son om även han blev sjuk, skriver The Guardian.

Att han därför valt att genomföra resan tvärs över landet för att isolera sig i föräldrarnas hem där det fanns släktingar som skulle kunna ta vårdnaden om barnet.

Hans resa föranledde att den lokala polisen 31 mars besökte hans föräldrar och upplyste dem om de rådande reglerna. De ska dock ha valt att inte gå vidare och göra rättsak av det, skriver The Guardian.

Dominic Cummings anländer vid sitt hem i London på lördagen.

”Patrullen tog kontakt med ägarna på adressen som bekräftade att den utpekade fanns där och hade självisolerat sig i huset” skriver Durham-polisen i ett uttalande, enligt The Guardian.

Något som premiärministerns stab förnekar.

Innan Dominic Cummings avslöjades var den brittiska regeln att den med symtom skulle isolera sig i hemmet.

I dag uttalade sig transportminister Grant Shapps i frågan och menade att ”man ska isolera sig på det mest praktiska sättet som finns tillgängligt”. Chefsrådgivaren har också fått stort stöd av många andra ministerkollegor.

Många britter uttrycker också ilska över att de förväntas följa råden medan de som har satt rekommendationerna kan göra som de själva vill, skriver The Guardian.

En Yougov-mätning visade under lördagen att 68 procent av britterna tycker Cummings ska avgå och bara 28 procent att han ska sitta kvar.

– Självklart inte, säger Dominic Cummings själv som svar på den frågan.

Det var innan det avslöjades att han sannolikt gjort resan till Durham minst två gånger.

Och att han inte isolerat sig under vistelsen i Durham.

Den pensionerade kemiläraren Robin Lees berättar att han såg Dominic Cummings i staden Barnard Castle 12 april.

– Jag blev rätt förvånad över att se honom, för jag vet hur han ser ut. Och resen av familjen stämde också, en fru och ett barn, säger Robin Lees till The Guardian.

– Jag gick hem och berättade för min fru, vi tänkte att han måste väl vara i London.

Lees berättar att han sedan slog upp registreringsnumret på den bil han såg Cummings gå in och fick bekräftat att det var han.

Utöver att ha lämnat självisolering hos föräldrarna ska Cummings även ha synts i Durham den 19 april. Bara dagar efter ett officiellt framträdande i London, skriver The Guardian.

– Vi tänkte att han borde inte vara här under nedstängningen. Vilken dubbelmoral, en regel för honom som är premiärminsterns rådgivare och en annan för alla oss andra, säger personen som såg Cummings i Durham till The Guardian.

Premiärminister Boris Johnsons stab hävdar att polisen i Durham aldrig varit i kontakt med Dominic Cummings familj och att chefsrådgivaren agerat helt enligt reglerna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Boris Johnson har fått en son

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Brittisk politik

Boris Johnson

Coronaviruset

Dominic Cummings