Hotad hjort har fått tvillingar – i Blekinge

Av: TT

Publicerad:
Lek bland kalvar. En av hindarna bland davidshjortarna har fått tvillingar i viltparken Eriksberg i Blekinge. Arkivbild.
Foto: Christina Sandin/TT
Lek bland kalvar. En av hindarna bland davidshjortarna har fått tvillingar i viltparken Eriksberg i Blekinge. Arkivbild.

I vilt tillstånd dog de ut för länge sedan. Men i Eriksbergs viltpark i Blekinge förökar de sig.

Nu har en hind bland de sällsynta och från början kinesiskättade davidshjortarna nämligen fått tvillingar.

Kalvningen ska ha skett för en månad sedan, säger Per-Arne Olsson, vd för Eriksbergs viltpark, till TT. Men det tog ett tag innan man upptäckte att flocken blivit med tvillingar.

– De rör sig över ett stort område och ibland är de borta i en vecka innan man ser dem, förklarar han och fortsätter:

– Det här känns jättebra. Ett tecken på att de måste trivas.

Flera kalvar i flocken

De sällsynta davidshjortarna anlände till parken i Blekinge för sex år sedan, efter att ha transporterats dit från ett reservat i England. Då var de 19 till antalet. I dag har flocken växt och hjortarna är nu, de nya tvillingkalvarna inräknat, 47 till antalet.

Hur ovanligt det är med just tvillingfödsel inom arten är svårt att säga, enligt Eriksbergs viltpark.

– Vi har sökt information om arten över hela världen, och jag har talat med några i England, men de har bara sett det (tvillingfödsel, reds anm) vid enstaka tillfällen, säger Per-Arne Olsson.

Totalt finns nu åtta kalvar i flocken – som har ett hägn vars storlek motsvarar 2 000 fotbollsplaner att fritt röra sig över.

– Här går de helt fritt och sköter sig själva, vi tillför bete och foder. Varje år så känns det som att stammen blir starkare och starkare.

Målet: Tillbaka till Kina

Davidshjortens historia är tragisk, och arten har överlevt genom att djuren finns i hägn och reservat. Från början har hjorten sitt ursprung i Kina, men den utrotades där för 1 000 år sedan på grund av jakt.

På 1800-talet upptäcktes ett mindre antal hjortar i ett reservat söder om Peking av en fransk missionär, och en del djur skickades då till Europa och hamnade i djurparker. De få som fanns kvar i Kina vid den tiden utrotades till slut helt, och sedan dess har davidshjortar återförts till reservat i Kina.

Enligt Kolmårdens djurpark finns i dag över 2 000 halvvilda davidshjortar i inhägnade områden. I Blekinge finns förhoppningen att i framtiden kunna skicka några av hjortarna tillbaka till Kina igen, så att arten kan överleva.

– Ja, vi skickade visenter till Ryssland för några år sedan, så det är vår målsättning.

Publicerad: