Jimmie Åkesson delar ut flygblad vid grekisk-turkiska gränsen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson befinner sig just nu vid grekisk-turkiska gränsen där han delar ut flygblad till flyktingar.

Budskapet: Sverige är fullt, kom inte hit.

Något som får andra partier att rasa.

– Från djupet av mitt hjärta känner jag sorg och skam, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

SD-ledaren Jimmie Åkesson befinner sig nu vid den grekisk-turkiska gränsen och delar ut flygblad om att Sverige inte kan ta emot fler asylsökande, något som Svenska Dagbladet var först med att rapportera.

– Vi delar ut flygblad där vi beskriver att Sverige är fullt. Så om man vill till Sverige är det en dålig idé. Vi har inte kapacitet att hjälpa fler, säger Jimmie Åkesson till SvD.

Flygbladen är signerade “Svenska folket och Sverigedemokraterna”.

Tusentals flyktingar har samlats vid den grekisk-turkiska gränsen sedan Turkiet förra veckan meddelade att man inte längre kommer att hindra flyktingar från att ta sig vidare in i EU. Då Grekland stängt sin gräns har många fastnat i ett ingenmansland mellan länderna.

Bah Kuhnke: Grundläggande mänsklig rättighet

Flera filmer och bilder har visat hur grekisk militär använder våld för att stoppa människor från att komma in i landet.

Flera politiska partier rasar nu mot SD:s agerande.

– Från djupet av mitt hjärta känner jag sorg och skam att en svensk politiker är så desperat efter uppmärksamhet, att han åker hundratals mil för att förnedra desperata människor som flytt för sina liv. Det här är människor vars grundläggande mänskliga rättighet är att söka asyl i EU och vi har tillsammans både kraften och skyldigheten att hjälpa dem, säger Alice Bah Kuhnke (MP) till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson (SD) polisanmäls av advokaten Behrang Eslami.
Jimmie Åkesson (SD) polisanmäls av advokaten Behrang Eslami.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är inte heller imponerad av flygbladsutdelningen.

– Det är ju förstås helt oseriöst. Jimmie Åkesson åker dit för att posera för kameror. Vi åker hit för att försöka lösa konflikten. Det säger väl en del om hur vi arbetar på olika sätt, säger Johansson, på väg in till onsdagens extrainsatta migrationsministermöte i Bryssel, till TT.

”Fullständigt hårresande”

Nyamko Sabuni (L) kommenterar också aktionen på sin Facebooksida:

“Alla som har någon form av empati känner med de flyktingar som är fast i ett ingenmansland. Kriget pågår för fullt i deras kära hemland och få vill erbjuda dessa människor en fristad”.

Till Svenska Dagbladet säger Christina Höj Larsen (V) att tilltaget är ”fullständigt hårresande” men att hon inte ”förväntar sig något annat av ett fascistiskt parti”.

Även 2015 var SD vid EU:s yttre gränser för att dela ut flygblad. På Sverigedemokraternas Facebook-sida syns nu flera bilder på Jimmie Åkesson på plats, bland annat med texten: “Stäng gränsen!”.

Jimmie Åkesson delade ut flygblad vid grekisk-turkiska gränsen.
Jimmie Åkesson delade ut flygblad vid grekisk-turkiska gränsen.
Publisert:

LÄS VIDARE