250 000 samlades trots virusvarning

Av:  TT-AFP

En vårdarbetare tar tempen på en regeringsanställd i Peshawar i Pakistan.
En vårdarbetare tar tempen på en regeringsanställd i Peshawar i Pakistan.

Hundratusentals troende samlades i Pakistan tidigare i veckan för en årlig pilgrimsmässa, trots regeringens varningar om att det skulle kunna leda till en ökning av spridningen av coronaviruset.

250 000 människor från hela landet hade rest till området där den fem dagar långa festivalen skulle hållas nära storstaden Lahore. Sent på torsdagen avslutades samlingen dock i förtid, enligt organisatörerna på grund av vädret.

– De flesta har återvänt till sina hem men tiotusentals människor är fortfarande här. De åker tillbaka i dag, säger Ehsanullah, en av evenemangets organisatörer.

Bara 21 fall av coronaviruset har meddelats från Pakistan och ingen har rapporterats avliden, men hittills har färre än 500 potentiella smittade testats av landets runt 215 miljoner invånare.

Inga landsomfattande åtgärder för att hindra smittspridningen har införts, vilket har gett landets provinser möjlighet att agera oberoende.

– Regeringen bad oss ställa in samlingen på grund av coronaviruset, men våra äldste och organisatören beslutade att samlingen skulle fortsätta som vanligt, säger Ehsanullah.

Skolorna i tre av Pakistans fyra provinser håller stängt i mars. Under dagen ska premiärminister Imran Khan träffa landets säkerhetsråd för att diskutera coronaviruset.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE