Irak

Iraks president fördömer USA:s flygangrepp

Av: 

TT

NYHETER

USA säger sig ha angripit mål tillhörande Iranstödda milisgrupper i Irak.

Men bland de döda finns irakiska regeringssoldater, poliser och en civilperson, enligt landets militär – och president Barham Salih fördömer attacken.

"De upprepade kränkningar som staten utsätts för är en farlig och avsiktlig försvagning av dess förmågor och rykte, särskilt i en tid då Irak står inför enastående utmaningar på politiska, ekonomiska, finansiella och säkerhetsmässiga fronter. Dessa faror kan leda till kaos och att Irak misslyckas som stat, särskilt om säkerhetsupptrappningen fortsätter medan IS-extremister försöker återfå sin förmåga att hota den nationella säkerheten och medborgarnas säkerhet", säger Salih enligt ett uttalande.

Pentagon håller fats vid att de amerikanska attackerna under natten till fredagen riktats mot fem vapenlager som används av Iranstödda milisgrupper. Angreppen beskrivs som ett svar på den raketattack som dödade två amerikaner och en britt på den internationella Tajibasen norr om Iraks huvudstad Bagdad i onsdags.

Ingen från milisgrupp

Ingen av de som dödats i USA:s motangrepp tillhör dock någon milisgrupp, enligt Iraks militär. I stället, uppger man, har tre irakiska soldater, två poliser och en civilperson fallit offer för flygattackerna. Civilpersonen var en kock som arbetade vid en flygplats som är under uppbyggnad utanför staden Karbala, där ytterligare en civilperson uppges ha skadats.

Flygplatsbygget drabbades även av materiella skador, enligt pressansvarige Ghazwan Issawi.

– Fem robotar träffade kontorsbyggnaden vid flygplatsen och 18 fordon förstördes, säger han.

Även Iraks militär fördömer angreppen.

USA:s och Storbritanniens högsta diplomatiska sändebud i Irak kallades upp till utrikesdepartementet i Bagdad på fredagen.

Svenskar oskadda

Attacken mot Tajibasen var den dödligaste mot amerikanska intressen i Irak sedan i höstas. Förutom de tre dödsoffren skadades 14 personer. Det finns svenskar på militäranläggningen, men de är oskadda.

Iran slår ifrån sig anklagelserna om inblandning, men antyder samtidigt att USA får skylla sig själva.

– I stället för att ta farliga kliv och sprida grundlösa beskyllningar borde (USA:s president Donald) Trump se över den illegala närvaron och uppträdandet från sina styrkor i regionen och sluta framföra anklagelser för att avleda uppmärksamheten från deras ansvar, säger Abbas Mousavi, talesperson vid Irans utrikesdepartement, enligt statliga medier.

ANNONS

Sommar-REA online hos NK! UPP TILL 50 % RABATT på kläder & inredning.

Extern länk från NK

Shoppa REA!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hultqvist fördömer dödlig raketattack i Irak

ÄMNEN I ARTIKELN

Irak

Bagdad

USA

Iran