Två personer får intensivvård efter coronavirus

Två personer i Stockholm får intensivvård efter att ha drabbats av nya coronaviruset.

Samtidigt har antalet konstaterade fall stigit kraftigt – och Folkhälsomyndigheten varnar nu för ”mycket hög risk för inre spridning”.

På Södersjukhuset har 70 anställda varit i kontakt med en coronaviruspatient och är satta under egenkontroll.

Risken för allmän smittspridning klassades under tisdagen om till ”mycket hög”, meddelade Folkhälsomyndigheten på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

– Vi höjer risken för spridning i Sverige till annat än personer i nära relationer till mycket hög, sa Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Fallen som tyder på allmän smittspridning finns i Stockholm och Västra Götaland. Det är frågan om personer där smittskyddet genom smittspårning inte har kunnat slå fast var och hur personerna blivit coronasmittade.

Fallet i Västra Götaland är en person som vårdas på Kungälvs sjukhus och smittspårning pågår fortfarande men ärendet är fortfarande en gåta.

– Vi kan inte härleda det här till något riskområde, vi har inte fått fram någon resa eller någon som vederbörande träffat som varit ute och rest, säger smittskyddsläkaren Peter Ulleryd i Västra Götalandsregionen till Aftonbladet.

70 anställda under egenkontroll

Under ett personalmöte på Södersjukhuset under tisdagsmorgonen informerades personalen om att en coronasmittad patient hade vårdats på sjukhuset. Patienten kom in med oklara infektionssymtom under fredagen. 

– Efter några dagar visade sig att patienten hade coronaviruset. Det visste man inte i det första skedet. Det här känns givetvis olustigt, det är mycket personal på sjukhuset som varit i direkt kontakt med patienten, säger en anställd på Sös tilll Aftonbladet. 

Enligt Södersjukhusets vd Mikael Runsiö rör det sig om 70 anställda som varit i kontakt med patienten. Dessa sätts inte i karantän, utan uppmanas hålla egenkontroll.

– Vi har under dagen fått nya instruktioner från Smittskydd Stockholm och då gjort bedömningen att personalen kan fortsätta arbeta så länge de inte har symtom på luftvägarna säger Runsiö till Aftonbladet.

Patienten är nu utskriven från Södersjukhuset och har förts till Karolinska i Huddinge för vidare vård. Men innan dess har patienten både undersökts, röntgats och vårdats på flera olika avdelningar på Sös.

– Att ingen ska stängas av känns märkligt. Vi är många i personalen som anser att ledningen borde ta det här på betydligt större allvar, säger den anställde på Sös till Aftonbladet.

Enligt Mikael Runsiö försöker man i stället lugna anställda med mer information.

– Det går alltid att vara efterklok och det är lätt att hävda att man ska vara mer vaksamma och på alerten, men vi följer instruktioner från vår regionala sjukvårdsledning. I efterhand får man utvärdera vad vi borde gjort annorlunda. 

Två under intensivvård

Samtidigt intensivvårdas nu två personer i sviterna av coronaviruset.

Hur allvarligt sjuka de två personerna som får intensivvård på Karolinska är, vill sjukhusets presstjänst inte uppge.

– Vi kan bara bekräfta att vi har patienter med covid-19 som vårdas på intensivvårdsavdelning. Nu har vi två patienter, på morgonen hade vi endast en, säger presstjänsten till Aftonbladet.

Man berättar inte heller hur gamla de drabbade personerna är. Personalen på presstjänsten, som inte vill uppge sitt namn, vill heller inte uppge om de har smittats i utlandet eller i Sverige.

Enligt TV4 är en av de intensivvårdade en äldre person som vårdas på sjukhuset sedan i måndags.

När antalet nya smittade i Region Stockholm redovisades på tisdagen märktes en kraftig ökning.

Med 60 nya fall är antalet smittade i covid-19 nu 233 personer i länet. Mer än 2 300 prover tagits i regionen. Enligt en sammanställning har majoriteten av de nya smittade varit i Italien eller varit i direkt kontakt med personer som smittats där. I några fall har motsvarande rört personer som smittats i Iran.

Totalt finns i Sverige i skrivande stund 500 fall, en siffra som ständigt kryper uppåt.

– Vi har varit och är fortsatt beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE