Coronautbrott slår hårt mot taxibolagen

Haider Salman vittnar om att körningarna till flygplatserna kraftigt minskat efter coronavirusets utbrott.
Haider Salman vittnar om att körningarna till flygplatserna kraftigt minskat efter coronavirusets utbrott.

Coronaviruset gör att allt färre väljer flyget.

Någonting som även kraftigt slår mot taxibolagen.

– Det har påverkat hela branschen, säger taxichauffören Haider Salman.

Spridningen av coronaviruset har fått stor effekt på flygtrafiken. Antalet resenärer på Kastrup har de senaste veckorna gått ner med en tredjedel, vilket enligt flygplatsens VD Thomas Woldbye även kommer drabba andra branscher hårt.

En bransch som redan blivit varse den kraftiga minskningen är taxiverksamheten i Malmö.

– Vi ser en minskad efterfrågan på taxiresor till och från flygplatser. Där är en samvariation med flygresenärer, säger Ulf Samell, vid Cabonlines pressavdelning.

Taxi Skåne är en del av taxikoncernen som inte vill uttala sig om hur stor minskning av resenärer till och från Kastrup det handlar om. De är dock tydliga med att det minskade resandet till flygplatser inte påverkar företaget.

Minskat med 20–25 procent

– Vi tillgodoser ett behov våra resenärer har. Nu behöver man inte ta sig till en flygplats men som tur är finns det andra typer av resande också. Det är inte bara taxiresor till flygplatser utan vi har mycket, mycket annat, säger Ulf Samell.

Även på Taxi 97 bekräftar man en minskning.

– Det är inte så mätbart och det är inte så att går in och kollar det varje dag men det är säkert med 20–25 procent. Det är en kedjeeffekt, så det säger sig själv att det blir det, säger Mehmet Senyüz, ansvarig vid Taxi 97.

Vad innebär det för er del?

– Det innebär lite mindre körningar och givetvis mindre pengar, säger Senyüz.

Utanför centralstationen står taxibilarna uppradade. Få av dem går till flygplatserna.
Utanför centralstationen står taxibilarna uppradade. Få av dem går till flygplatserna.

Kommunen är informerad

Vad får det för effekter för er?

– Kortsiktigt är det inte några effekter alls. Sen får vi se hur länge det håller på. Vi kör mest inom stan men det är självklart så att fler körningar till Kastrup och Sturup hjälper till. Vi tar varken ut glädje eller sorg i förskott utan följer utvecklingen.

Åtminstone ett taxibolag har varit i kontakt med Malmö stad, för att informera om situationen. För kommunen kom det inte som någon överraskning med tanke på flygens nedgång.

– Att resebranschen kommer bli påverkad ser man från myndighetshåll. Det vet man om men genom att mer konkret visa upp det ser man konsekvenserna och vad man kan göra för åtgärder. Sen vet jag inte exakt vad det är i taxibranschen, säger Lina Ringberg, beredskapssamordnare i Malmö stad.

”Minskat med 70–80 procent”

På Taxi Center menar man att man inte märkt av någon minskning men en anställd Aftonbladet är i kontakt med uttrycker en oro för att resenärerna kan vara smittade av coronaviruset.

Taxichaufförerna i Malmö menar att det är tydligt att trafiken till flygplatserna minskat. En som har tid för en pratstund utanför centralstationen är Haider Salman som arbetar på Taxi Kurir.

– Det är mindre körningar. Vi brukar få en hel del körningar till Kastrup och Sturup men nu har det minskat med 70–80 procent. Minst. Om det helt ärligt inte är 90 procent, säger Haider Salman.

Påverkar lönen

Han vittnar om att det vid normala rusningstider numera bara rör sig om en handfull beställningar.

– Den började för kanske tio dagar sedan.

Enligt Haider Salman påverkas chaufförerna kraftigt av att körningarna till flygplatserna minskat, med sina provisionsbaserade avtal.

– Jag får 40 procent av det jag kör in och om det inte finns några körningar, hur ska jag då kunna försörja mig? Så det har påverkat hela branschen.

Publisert:

LÄS VIDARE