Svenska kyrkan

Konfirmandernas larm: Prästen tittade på barnporr

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
En präst i Stockholms stift utreds av sin församling. Arkivbild.

En präst utreds av Svenska kyrkan efter en konfirmationsresa.

Enligt konfirmanderna tittade prästen på barnporr på bussen – något som fångades på film, enligt uppgifter till TT.

– Jag kommer att polisanmäla det här, säger församlingens kyrkoherde.

På bussresan på väg till konfirmationslägret tyckte sig konfirmanderna se att prästen tittade på barnporr på sin tjänste-Ipad.

På väg hem från lägret hände samma sak. Då smygfilmade en av konfirmanderna vad prästen gjorde och slog larm till kyrkans personal.

Församlingen, som ligger i Stockholms stift, startade en utredning och kyrkoherden beordrade prästen att sjukskriva sig.

Församlingen säkrade bevis

Kyrkoherden har själv tagit del av konfirmandens video från bussen.

– En i personalen som var med på lägret ringde upp mig och berättade det här. Då träffade jag honom akut och fick titta på en del av filmen, säger kyrkoherden.

Händelsen inträffade i förra veckan. Församlingen ska göra en polisanmälan under tisdagen och har säkrat bevis i form av lagrad data.

– Det är glasklart att vi kommer att anmäla. Allt ska fram på bordet. Vi har ett material som jag vill att polisen ska undersöka, säger kyrkoherden.

”Smärtsamt för oss alla”

Kyrkoherden har kontaktat domkapitlet, som utreder prästers lämplighet, och biskopen.

– Det är viktigt att vi följer alla spelregler för hur man hanterar ett sådant här ärende – att vi är tydliga och öppna och inte smusslar med något. Vi måste vara korrekta både mot prästen som har gjort det och mot föräldrarna och tonåringarna.

– Det har varit väldigt kaotiskt. Det är smärtsamt för oss alla. Vi har jobbat väldigt hårt för att bygga upp konfirmandarbetet, som betyder väldigt mycket för ungdomarna, säger kyrkoherden.

ARTIKELN HANDLAR OM