Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Stor babyboom hos kaninpunggrävlingen ger nytt hopp till arten

Uppdaterad 2020-07-18 | Publicerad 2020-07-17

Har du hört talas om kaninpunggrävlingar?

Djuret lever i Australien och har varit nära att dö ut de senaste seklerna. Men nu har ett skyddsprogram lyckats få arten att föröka sig i det vilda.

– De här är de första kaninpunggrävlingarna som fötts i en nationalpark i New South Wales på över 100 år, säger viltekologen Laurence Berry till BBC.

Den har svans, lång nos och öron som påminner om en kanin. Få vet om att den finns, och ännu färre har sett kaninpunggrävlingen. I nästan 200 år har djuret, som lever i Australien, nämligen varit nära att dö ut.

Förra året startades ett specifikt program i hopp om att kunna rädda arten, rapporterar BBC.

– Australien har en av de högsta utbredningsnivåerna för däggdjur i hela världen. Men den här arten har blivit frånvarande från denna del av landet på grund av rovdjur som katter och rävar, säger viltekologen Laurence Berry till kanalen.

Men med hjälp av det nya skyddsprogrammet har det blivit en riktig babyboom hos kaninpunggrävlingarna.

Finns färre än 10 000 av arten

Kaninpunggrävlingarnas nya hem är Mallee Cliffs National park i New South Wales.

– Vi släppte ut kaninpunggrävlingar på ett område som är 9 500 hektar i oktober 2019. Området är skyddat med stängsel för att skydda djuren, förklarar Berry.

Sedan gruppen släpptes fri i området har den förökat sig.

– I det här stadiet, efter 6–9 månader, ser vi unga kaninpunggrävlingar i olika stadier, säger viltekologen och fortsätter:

– Ett tecken på att den här introduktionen varit en framgångssaga är deras tillstånd. De har fantastiskt kroppstillstånd.

I Australien uppskattar man att det finns färre än 10 000 kaninpunggrävlingar i det vilda. Därför gläds landet av de positiva beskeden från Mallee Cliffs National park i New South Wales.

– Populationen är helt klart på väg åt rätt håll, säger viltekologen Laurence Berry.

ANNONS