Filippinerna

Åtalad reporter: Jag har bara gjort mitt jobb

Av: 

TT

NYHETER

Den filippinska journalisten Maria Ressa riskerar fängelse för att ha förtalat en mäktig affärsman. Själv ser hon rättsfallet som ett försök att tysta kritisk rapportering mot president Rodrigo Duterte.

– Jag har inte gjort något fel, säger hon till TT.

På pappret handlar åtalet mot Maria Ressa om förtal av en affärsman, som i en artikel 2012 anklagades för kopplingar till människohandel och narkotikasmuggling.

Men i själva verket är fallet ett sätt för den filippinska regeringen att skrämma journalister och kritiker till tystnad, anser den tidigare CNN-journalisten Ressa, som för åtta år sedan grundade Rappler.

Nyhetssajten har haft en kritisk blick på president Rodrigo Dutertes så kallade krig mot knarket, som har lett till att tusentals personer med verkliga eller påstådda kopplingar till droghandel har dödats av polis under summariska former. Duterte har sedan han kom till makten ofta kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter och organisationen Human Rights Watch har kallat hans brutala offensiv mot narkotikahandeln "mordisk".

Hotfulla besök

Sedan 2016 har angreppen mot Rappler och Ressa själv blivit allt fler, både i form av koordinerade attacker i sociala medier, hotfulla besök på redaktionen och verbala påhopp från Duterte själv. 2018 utnämnde den amerikanska tidskriften Time Ressa till årets person, tillsammans med bland andra den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

– Det är ingen lätt tid att vara journalist, men vårt uppdrag är viktigare nu än någonsin tidigare, säger hon på en digital presskonferens med bland andra TT inför måndagens dom.

Åtalet gäller förtal på nätet, en omstridd lag som enligt nyhetsbyrån AFP täcker ett brett spektrum av brott – allt ifrån stalkning till barnpornografi. För att komma runt det faktum att preskriptionstiden redan hade löpt ut har åklagaren tagit fasta på att det gjordes ändringar i texten 2014. De gällde dock bara obetydliga detaljer och hade ingen betydelse för innehållet, enligt pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF), som följer fallet.

"Trovärdighet på prov"

– Rättegången kommer verkligen att sätta det filippinska rättssystemets trovärdighet på prov. Hon riskerar tolv års fängelse, vilket är tämligen allvarligt, säger Daniel Bastard, Asienchef på RSF, till TT.

Fallet Ressa är ett av flera exempel på hur acceptansen för fri journalistik har krympt sedan Duterte blev president 2016, enligt RSF. När han kom till makten fick han, efter ett mord på en reporter i Manila, frågan om hur han tänkte skydda journalister och svarade att journalister inte kan räkna med att skonas om de är "horungar".

– Det ger en tydlig fingervisning om hur han ser på oberoende och kritisk journalistik, säger Bastard, som kallar anklagelserna mot Ressa och Rappler för rena trakasserier.

"Inte gjort något fel"

Själv har Duterte avfärdat påståenden om inblandning i fallet, som enligt honom är "långt ifrån" en attack på pressfriheten. Maria Ressa väljer att sätta sin tilltro till det filippinska rättsväsendet.

– Vi är helt beroende av att domarna inte låter sig påverkas av politiska påtryckningar, att de grundar sina beslut på lagen. Jag hoppas på det, säger hon.

TT: Är du rädd?

– Det är en blandning av känslor. Det är klart att jag är rädd, men jag är också arg. Jag har inte gjort något fel, jag har bara gjort mitt jobb.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Känd journalist greps i Filippinerna

FN-rapport: Filippinerna bryter mot mänskliga rättigheter

ÄMNEN I ARTIKELN

Filippinerna

Maria Ressa

Rodrigo Duterte

Human Rights Watch

Journalistik

Reportrar utan gränser

Pressfrihet