Flera unga fick corona efter studenten

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Studentfiranden i Skåne misstänks ligga bakom vågen av unga covid-19-fall.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Studentfiranden i Skåne misstänks ligga bakom vågen av unga covid-19-fall.

En smittvåg av covid-19 har kopplats till studentfiranden i Skåne.

Regionen menar dock att det inte behöver betyda att studenterna brutit mot några restriktioner.

– Men i nuläget kan vi inte uttala oss om omständigheterna i fallen, skriver Marianne Alanko Blomé, biträdande smittskyddsläkare, i ett mejl.

Region Skåne meddelade i måndags att ett 30-tal nya fall av covid-19 konstaterats bland personer i åldern 18–20 år, vilket Aftonbladet rapporterade om i chatten om coronaläget.

Det uppgavs då att studentfiranden i Skåne kan ligga bakom smittvågen.

– Det vi har sett är ett ökat antal fall i studentårgången och bedömningen är att det kan vara kopplat till de senaste veckornas studentfiranden, skriver Marianne Alanko Blomé, biträdande smittskyddsläkare, i ett mejl till Aftonbladet.

Flera fall i Helsingborg

Helsingborgs Dagblad har rapporterat att Procivitas i Helsingborg är en av de skolor där elever insjuknat i covid-19 på sistone.

Region Skåne kommenterar å sin sida inte det hela mer specifikt geografiskt, än att det handlar om drygt 30 fall i Skåne.

– Detta kan vi inte kommentera i detalj av hänsyn till patientsekretessen då det handlar om få fall utspridda över Skåne. I absoluta tal handlar det om ett 30-tal fall. Syftet med pressbulletinen var att signalera om risken vid smittspridning i samband med festligheter, skriver Marianne Alanko Blomé.

Foto: ERIKA OLDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Marianne Alanko Blomé menar att det inte nödvändigtvis behöver bero på brutna restriktioner.

Info ges på klassnivå

Hur stort mörkertal misstänker ni att det finns?

– En mycket bra fråga. I och med att den första nationella provtagningsindikation främst identifierade fall hos sjukhusvårdskrävande patienter har mörkertalet vad gäller diagnostik av lindrigare fall sannolikt varit relativt stort hela tiden. Med utökad provtagning kan diagnos ställas på bredare front.

Vad för åtgärder är aktuella?

– Information på individ- och skolklassnivå i enlighet med gällande smittskyddsblad och riktlinjer.

Hur har de unga insjuknat?

– Med symtom där covid-19 kunnat misstänkas.

Håll social distans till äldre

Även om regionen misstänker att studentfiranden ligger bakom den kraftiga smittspridningen behöver det inte innebära att restriktioner har brutits.

– Inte nödvändigtvis. Men i nuläget kan vi inte uttala oss om omständigheterna i fallen av hänsyn till patientsekretessen, skriver Marianne Alanko Blomé.

Regionen kan inte uttala sig om hur allvarligt sjuka ungdomarna blivit, men betonar att personer i 18–20-årsåldern sällan blir allvarligt sjuka i covid-19.

– I den åldersgruppen räknar vi med att ett allvarligt sjukdomsförlopp är mer sällsynt än i de högre åldersgrupperna - men just därför är det viktigt att man inte glömmer bort att hålla den sociala distansen till i synnerhet äldre släktingar.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE