Mordet på Olof Palme

Här är vapnet som pekats ut som lösningen på Palmemordet

Av: 

John Granlund

NYHETER

Här är revolvern som pekats ut som lösningen på Palmemordet.

I 2,5 år hoppades polis och åklagare på att vapnet skulle gå att koppla till mordet – men bara nio dagar innan åklagarens presskonferens kom ett nedslående besked från NFC.

– Vi hyste förhoppningar i att det här vapnet skulle bringa oss närmare en lösning, säger chefsåklagare Krister Petersson.

När Skandiamannen Stig Engström utkristalliserade sig som polisens huvudspår i Palmeutredningen blev hans möjliga tillgång till vapen högintressant.

Polisen upptäckte att Stig Engström var nära vän med en vapensamlande industriman i Täby – som dessutom hade ägt en Smith & Wesson av rätt kaliber.

Vapnet såldes efter vapensamlarens död 2013 på auktion – men polisen lyckades ändå spåra vapnet till en man i 60-årsåldern i Västsverige med specialintresse för revolvrar av den här typen.

Revolvern som figurerat i utredningen.

– Polisen ringde mig den 5 december 2017 och sa att de var intresserade av en av mina revolvrar. När jag förstod att de ringde från Stockholm anade jag att det var Palmeutredningen och jag fick ju rätt i det, säger mannen till Aftonbladet.

Beslagtaget i över två år

Han berättar att två utredningsmän från Palmegruppen knackade på två dagar senare och med sig hade de ett beslut om husrannsakan.

– De två poliserna skötte sig väldigt bra och jag plockade fram vapnet som de sa att de ville låna för provskjutning, säger mannen.

Då visste han inte att polisen skulle behålla vapnet i hela 2,5 år.

Revolvern som tillverkades 1954 klubbades för 5 000 kronor och ägaren berättar att vapnet var i mycket gott skick.

– Det är ganska ovanligt att de är i så här bra skick och jag ville ha den eftersom den är från det första tillverkningsåret av den här modellen, säger han.

Utredarna från Palmegruppen tog med sig revolvern som fördes till Nationellt forensiskt centrum för provskjutning. 

”Vapnet är intressant”

Resultatet från NFC blev en nolla på en skala som går från minus fyra till plus fyra. Resultatet mottogs med entusiasm inom Palmeutredningen och chefsåklagare Krister Petersson tycker att vapnet än i dag är intressant.

– Vapnet är ju intressant och jag hade ställt förhoppningar på att det skulle kunna leda oss framåt. Jag var optimistisk kring resultaten och i och med att vi fick ett ganska intetsägande resultat så bad jag NFC om en uppgift om vi kan förvänta oss något bättre svar eller inte, säger Krister Petersson.

Chefsåklagare Krister Petersson

Så sent som den 29 maj – nio arbetsdagar före chefsåklagarens presskonferens – kom NFC med sin nedslående analys där man slår fast att ”utifrån den begränsade spårmängden bedöms kulorna från Sveavägen sakna potential för att med dagens metoder kunna bindas till/identifiera det vapen eller den pipa de utskjutits ur”.

– Beskedet vi har fått är att de förmodligen inte kommer att kunna binda vapnet till kulorna. Med den tekniska nivå vi befinner oss i dag kommer vi inte längre beträffande det vapnet, säger Krister Petersson.

”Hyste förhoppningar”

Krister Petersson går så långt att han menar att vapnet var en av orsakerna till hans optimism kring att ”presentera en lösning” på Palmemordet vilket han gett uttryck för i intervjuer under senaste åren.

– Jag har ju varit ganska positiv i min framtoning att vi ska kunna komma till en lösning och en av de sakerna var att vi hyste förhoppningar i att det här vapnet skulle bringa oss närmare en lösning.

Stig Engström, även känd som Skandiamannen.

Vapenägaren i Västsverige säger att han kommer att behålla revolvern som han fick tillbaka i förrförra veckan. Och han utesluter inte att polisen kommer att vilja ha tillbaka det.

– Det är ju ett stort frågetecken vad den har använts till. Jag kommer i alla fall att behålla vapnet. Det har för mig ett ännu större kuriosavärde nu och om det kommer förfinade metoder för att göra ballistiska undersökningar kanske man kommer tillbaka och vill hämta det igen.

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Sanningen kommer att vara smutsig och chockerande ”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Olof Palme

Palmemordet

Krister Petersson

Vapen

Västsverige

Olof Palme