Mordet på Olof Palme

Åklagaren: En intressant uppgift

Av: 

Robert Laul

NYHETER

Att Skandiamannens mamma bodde en kilometer från mordplatsen vid tidpunkten för mordet är ny information för Palmegruppen.

– Det är en intressant uppgift, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Den sista dokumenterade iakttagelsen av mannen som flyr efter mordet på statsminister Olof Palme gjordes av vittnet Yvonne ovanför trapporna upp mot Brunkebergsåsen, på David Bagares Gata.

Därefter finns en betydligt svagare uppgift om en man till vänster in på Regeringsgatan, säger chefsåklagare Krister Petersson.

– En polisman som var på plats uttalade sig i en tidningsintervju för ett antal år sedan. Han hade sett en figur på Regeringsgatan som stämde överens med ett signalement de hade. Men de kontrollerade aldrig den mannen, säger Petersson.

Enligt artikeln i Arbetet från 28 februari 1988, två år efter mordet, är det polismannen Klas Gedda åklagaren syftar på. Han berättade för Arbetet hur han grämer sig över att han inte stoppade ”väsk-mannen”.

Polismannen nyligen hörd

Palmegruppen har därför hört polismannen i närtid.

– Men av någon anledning uttalade han sig mycket starkare i tidningen än när vi sedan hörde honom, säger Krister Petersson. Jag kan inte säga att det talar i endera riktningen egentligen.

– Det sista som är bekräftat att det är Engström, menar jag, är vittnet Yvonne på David Bagares Gata, säger Krister Petersson.

I boken ”Nationens Fiende” från 2016, som var tidig att resonera kring Skandiamannen som trolig Palmemördare, skissar författaren Lars Larsson i stället en flyktväg till höger in på Regeringsgatan från David Bagares Gata.

Anledningen är att Skandiamannens mamma bodde åt det hållet, endast en kilometer från mordplatsen vid tidpunkten för mordet, på Riddargatan.

Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER

Chefsåklagare Krister Petersson.

Foto: TT

Mamman bodde i närheten

Kände ni till det?

– Vi har ju hämtat in massa olika uppgifter. Jag kan inte komma ihåg just den uppgiften. Jag har den inte färsk i huvudet i alla fall, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Det är ganska exakt en kilometer från mordplatsen via Regeringsgatan.

– Ja, men vi ska inte glömma bort att vi har väktare som säger att han är tillbaka på Skandia efter drygt 20 minuter så det måste ju gå ihop också.

En kilometer hinner du väl fram och tillbaka om du ska lämna något nånstans?

– Ja visst. Teorier finns det gott om. Jag kan inte säga varken bu eller bä om det. Det är en intressant uppgift, men det är inget jag kan bekräfta eller dementera.

”Skandiamannen” Stig Engström.

Foto: SVT / TT NYHETSBYRÅN

”Inget som undersökts”

Det är inget ni har undersökt?

– Nej, vad jag kan minnas har vi inte gjort någon sådan undersökning. Vi konstaterar att han var tillbaka på sin arbetsplats efter 20 minuter. Och det är det.

Om han har haft ett vapen så bör han gjort sig av med det nånstans, eller?

– Det är en teori som alla andra. Jag har ingen anledning att säga vare sig bu eller bä om den. Jag kan inte utesluta att han hade revolvern med sig när han kom tillbaka till Skandia heller.

– Bor hans mamma i närheten så så kan ju rent fysiskt förflytta sig en kilometer, det är inga problem att göra det, men jag vet inget närmre om det, säger Krister Petersson.

Skandiamannen Stig Engström är avliden sedan 2000, och förundersökningen nedlagd sedan i mitten av juni i år. Den kommer inte att tas upp igen.

– Det skulle vara om det kom fram bevis som ställer det utom allt rimligt tvivel att han är skyldig. Eller om det kommer ett starkt bevis om någon annan gärningsman och vi kan förklara bort Engströms agerande på platsen. Då finns det anledning att gå vidare. I övrigt är förundersökningen avslutad för vår del, säger Krister Petersson.

Aftonbladet har sökt Klas Gedda utan framgång.

Stig Engströms mamma är idag avliden.

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Palme del 1: Polisens miss: Skandiamannens mamma bodde vid mordplatsen

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Olof Palme

Palmemordet

Krister Petersson

Stig Engström, ”Skandiamannen”