Världen öppnar upp – då ökar utsläppen av växthusgaser lavinartat

Världen öppnas upp igen.

Och utsläppen av växthusgaser ökar lavinartat.

– Vi förväntade oss att utsläppen skulle komma tillbaka, men att det har gått så här snabbt är en stor överraskning, säger klimatforskaren Corinne Le Quéré till The Guardian.

I början av april befann sig stora delar av världen i så kallad ”lockdown”. Regeringar beordrade sina invånare att stanna hemma, vägar och flygplatser tömdes – och utsläppen av växthusgaser sjönk dramatiskt.

Så mycket som 17 procent jämfört med året innan, enligt en studie publicerad i tidskriften Nature Climate Change i mitten av maj.

Minskningen var mer än dubbelt så stor som den årliga nedgång på 7,6 procent som enligt FN:s miljöprogram UNEP krävs för att uppfylla Parisavtalet.

De senaste veckorna har världen öppnats upp igen. Bilköerna växer sig långa på världens motorvägar, när människor återvänder till sina arbetsplatser. Och de nyss så öde luftrummen fylls åter av flygplan, när reseförbuden hävs.

Diagrammen visar hur utsläppen nu snabbt återhämtar sig när världen öppnar upp igen.
Diagrammen visar hur utsläppen nu snabbt återhämtar sig när världen öppnar upp igen.

Över ”riktmärket”

I Kina snurrar fabrikshjulen för fullt. Utsläppen i jättelandet var redan i maj högre än före krisen, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

– Det handlar om att man kör igång samhället igen, sa Michael Tjernström, professor vid Stockholms universitet.

Återgången har satt spår i utsläppen. Samma forskare uppger nu i en uppdatering av studien i Nature Climate Change att minskningen av utsläpp i mitten av juni bara låg fem procent under fjolårets – och därmed över ”riktmärket” för Parisavtalet.

Diagrammen visar hur bland annat flygen har ökat igen.
Diagrammen visar hur bland annat flygen har ökat igen.

Forskare förvånade

Forskarna bakom studien säger till New York Times att de förvånats över hastigheten i tillbakagången.

– Vi förväntade oss att utsläppen skulle komma tillbaka, men att det har gått så här snabbt är en stor överraskning, säger klimatforskaren Corinne Le Quéré vid University of East Anglia i Storbritannien till The Guardian.

Forskargruppen pekar på att det krävs en större omdaning av våra samhällen för att åstadkomma verklig förändring.

”Samma bilar”

– Vi har fortfarande samma bilar, samma kraftverk och samma industrier som vi hade före pandemin. Utan stora strukturförändringar så är det troligt att utsläppen går upp igen, säger Corinne Le Quéré till New York Times.

Trots uppgången i utsläpp har den globala ekonomin knappast återhämtat sig. Världen använder fortfarande mindre olja, gas och kol än för ett år sedan, enligt New York Times.


PODD Om klimateffekterna när världen öppnar

Under våren så stannade världen. Bilar och flygplan parkerades när coronaviruset spred sig över jordklotet och ganska snabbt kunde man se effekter på luften runt om i världen - utsläppen av växthusgaser minskade dramatiskt. Men nu har lockdowns och reserestriktioner hävts på många håll och bilar och plan är i bruk igen. Hur påverkade corona och lockdowns klimatet? Har världens ledare lärt sig något av krisen som kan påverka hur de hanterar klimatfrågan framöver ?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE