Norgeflört i Strömstad – nu står det Gotland på skyltarna

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Den som åker E6:an söderut lär bli chockade i höjd med Strömstad.

På flera skyltar in mot stan står nu Gotland – den enda svenska destinationen som norrmän får åka till.

– Det har varit ganska tråkiga tider nu oss här på stan så jag tänkte att det kunde muntra upp en del, säger Torbjörn som ligger bakom skyltkuppen.

Det är inte bara en skylt som ändrat innebörd, på flera infarter mot gränsstaden Strömstad står det nu Gotland i stället.

Detta eftersom Norge bara tillåter Gotland som enda svenskt resmål för norrmännen – till Strömstads stora förtret.

– Många hade önskat att norrmän skulle kunna åka hit till kusten, det är väldigt mycket norrmän som har feriehus här och vi har en näringssektor som är uppbyggd kring gränshandel så det är klart att det är utmanande att kunderna inte får åka hit, säger Strömstads kommuns kommunikationschef Maria Kvarnbäck.

Men det är inte kommunen som ligger bakom omskyltningen.

Den nya skylten, efter att Torbjörn gjort om skylten.
Foto: PRIVAT
Den nya skylten, efter att Torbjörn gjort om skylten.
Foto: PRIVAT
Strömstads vanliga skylt.

Ville muntra upp

– Nej, vi har inget med det här att göra utan det är nog någon som velat skämta lite. Jag vet inte om det är en privatperson eller näringsidkare, men symboliken är ju rolig! säger Maria Kvarnbäck.

Maria Kvarnbäck berättar att kommunen inte kommer ansvara för att plocka ner skyltarna. De ser det inte heller som något annat än ett roligt spratt.

Personen bakom sprattet heter Torbjörn. Under torsdagseftermiddagen åkte han ut och ändrade fyra av stadens infartsskyltar.

– Det var flera bekanta som hörde av sig och frågade om jag inte kunde göra det här. Det har varit ganska tråkiga tider för oss nu på stan så jag tänkte att det kunde muntra upp en del, säger han till Aftonbladet med ett skratt.

Foto: Erik Johansen / TT
Strömstad.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Visby, Gotland.

Positiva reaktioner

Torbjörn berättar att han inte är särskilt rädd att anmälas för skadegörelse. Han satte upp skyltarna löst, så de lätt kan tas bort utan att skada befintliga skyltar.

– Jag kände att den här är väldigt mycket humor ändå. Vi får väl ta det i värsta fall, men jag tror de flesta tycker det är kul. Vi får se. Men vi har fått väldigt mycket positiva reaktioner, säger han.

– Det kanske kommer en del folk till stan ändå, även om det är som det är. Vi blev väldigt besvikna när beskedet att norrmännen inte skulle få åka hit kom, vi är ju beroende av deras handel. Många företagare har varit särskilt positiva till det här, säger Torbjörn.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN