Frankrike

Tuppen Maurice får fortsätta gala

Av: 

TT

Den franska tuppen Maurice får fortsätta gala. Tuppen på bilden är en annan. Arkivbild.
Den franska tuppen Maurice får fortsätta gala. Tuppen på bilden är en annan. Arkivbild.

NYHETER

Tuppar brukar gala, och så gör även tuppen Maurice på ön Oléron utanför Frankrikes västra kust.

Nu kan Maurice fortsätta ge hals hur mycket han vill, för han och hans ägare har segrat i en rättslig tvist med grannar som stämt dem för oljudet.

Alla uppskattar inte att bli väckta tidigt på morgonen. Bland annat ett pensionärspar som köpt en semesterbostad i närheten och stämt Maurices ägare Corinne Fesseau för tuppens morgontidiga kuckeliku på den natursköna ön.

Om Fesseau hade förlorat i rätten skulle hon få två veckor på sig att flytta på Maurice eller få honom att sluta gala. Men nu behöver han inte tystas. Han har rätt att göra sig hörd om dagarna, enligt dagens domstolsbeslut.

Fallet har väckt stort intresse i Frankrike och många hävdar att stämningen är en del av ett större hot mot landets lantliga arv från turister, som inte anses vilja eller kunna förstå lantlivets förutsättningar.

Har blivit rikskändis

Grannparets advokat anser att argumentet om lantliv inte håller eftersom staden har 7 000 invånare. Enligt domen tvingas paret nu betala 1 000 euro, drygt 10 000 kronor, i skadestånd till Corinne Fesseau.

Maurice har blivit rikskändis på kuppen. T-tröjor med hans bild och texten "Låt mig sjunga", och "Team Maurice" säljs och 140 000 människor har skrivit under en namnlista för att stötta honom.

– Det här är höjden av intolerans, man måste acceptera lokala traditioner, säger Christophe Sueur, borgmästare i samhället Saint-Pierre-d'Oléron, om stämningen.

Vill skydda ljuden

Corinne Fesseau har tidigare försökt få Maurice att hålla näbben, bland annat genom att täcka över hans bur för att han inte ska förstå att det har blivit morgon. Men inget har hjälpt.

Flera andra konflikter har den senaste tiden bubblat upp i Frankrike mellan personer som bor på landet och andra som semestrar där.

I maj skrev Bruno Dionis, borgmästare i byn Gajac i sydvästra Frankrike, ett öppet brev som försvarade kyrkklockor som ringer, kor som råmar och åsnor som skriar på landsbygden. Han har bett regeringen att införa ljuden på landets lista över kulturarv.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Äldre kvinna dödad av tupp

ÄMNEN I ARTIKELN

Frankrike

Djur & natur

Fåglar