Monica efter unika fyndet: Är egentligen en kantarellmänniska

Monica Björklund, 37, blev under sin kantarellrunda i Lövånger den andra personen i Sverige att hitta den sällsynta sibiriska svampen.

Svampen som bara har hittats en gång tidigare i Sverige ska nu ställas ut i Göteborg.

– Roligt att det skedde första gången när jag letade efter något annat än kantareller, säger Monica Björklund.

Monica Björklund från Lövånger var ute i svampskogen och letade efter kantareller när hon upptäckte den ovanliga svampen, skriver Folkbladet.

– Egentligen är jag en kantarellmänniska men nu har jag börjat leta efter nya arter. Jag brukar fotografera svamparna och sen lägga ut bilderna på Facebook för att lära mig mer, säger Monica Björklund.

Andra gången den hittas i Sverige

Första gången den här sibiriska svampen upptäcktes i Sverige var i östra Norrbotten för ett par år sedan. I vanliga fall återfinns den i Sibirien och västerut i den europeiska delen av Ryssland och in i Finland. Men nu har den hittats igen. Den här gången i Västerbotten.

Svampen är av arten Suillus asiaticus, berättar svampexperten Mikael Jeppson för Folkbladet.

– Det känns jättekul att jag hittade en sån här sällsynt svamp. Lite extra roligt är att det skedde första gången när jag letade efter något annat än kantareller, säger Monica.

Svampar på Facebook

Monica beskriver sig själv som nybörjare. För att lära sig mer har hon gått med i flera olika svampgrupper på Facebook. Det var först när svampexperten Mikael Jeppson hörde av sig till Monica och bad henne att leta upp svampen igen som hon förstod hur speciell den var.

– Först så trodde jag inte att jag skulle hitta den igen. Men tillslut gjorde jag det och det var bra för nu ska svampen skickas ner till Göteborg och ställas ut för allmänheten, säger Monica Björklund.

Publisert:

LÄS VIDARE