Dubbla skogsbränder i Östergötland – helikopter kallas in

Publicerad 2019-04-29

Branden har blossat upp på nytt i Tjällmo i Motala kommun och räddningstjänsten har kallat in en helikopter i släckningsarbetet.

Samtidigt härjar ytterligare en brand i Arkösund utanför Norrköping.

Larmet om båda bränderna kom vid 15-tiden på måndagseftermiddagen. Branden i Tjällmo bröt ut i ett svårtillgängligt område och räddningstjänsten har därför kallat in förstärkning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi har helikopter på väg som ska hjälpa till i släckningsarbetet och ge oss en bättre översikt, säger säger Daniel Agerhult, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Branden härjar på cirka 50 meter lång sträcka och har ringats in.

Ytterligare en skogsbrand pågår i Arkösund utanför Norrköping, beläget omkring 11 mil från Tjällmo.

– Det ser positivt ut, vi har ganska mycket resurser på platsen och branden är inringad, säger Daniel Agerhult.

Det är oklart hur stort område som drabbats av branden i Arkösund.

– Brandens front var på runt 200 meter.

Strax efter klockan 18 var båda bränderna inringade.

– Läget är stabilt för båda bränderna. Vi har gått med slang runt båda. Vi kommer att vara på plats hela kvällen och delar av natten, säger Christian Lind, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

– För branden i Tjällmo har vi helikoptrar i luften som övervakar för tillfället. Det kan bli aktuellt med vattenbombning, då det ligger och pyr, säger han.

Branden utanför Norrköping är helt släckt och räddningstjänsten har lämnat över till markägarna.

– Vi är klara i Arkösund. I Tjällmo har helikoptrarna vattenbombat ett par gånger men de vänder nu hemåt, där blir räddningstjänsten kvar hela natten och delar av morgonen, säger Christian Lind.