Analytiker: Frankrike spelar dubbelt i Libyen

avTT

Foto: Mohammed El-Sheikhy/AP/TT
Den libyske krigsherren Khalifa Haftar. Arkivbild.
Foto: Hazem Ahmed/AP/TT
Demonstranter i Tripoli, i protest mot Khalifa Haftars offensiv. Bilden är tagen i fredags.

Den internationellt erkända enhetsregeringen i Libyen attackerar Frankrike för dubbelspel och för att stödja krigsherren Khalifa Haftar som attackerar regeringsstyrkorna i huvudstaden Tripoli.

Analytiker anser att Frankrike säger en sak i offentligheten men gör något annat i realiteten.

Enhetsregeringens (GNA) inrikesminister Fathi Bach Agha anklagade i förra veckan Paris för att stödja "den kriminelle Haftar" och klargjorde att GNA bryter sitt säkerhetssamarbete med Frankrike. Den franska ambassaden var snabbt ute med förnekanden och sade att anklagelserna "saknar grund".

Men analytiker menar att Frankrike ser Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA) som en potentiellt stabiliserande faktor i ett land sönderslitet av konflikter.

– Sedan 2016 har GNA inte gjort några framsteg när det gäller de problem den skulle hantera först, det vill säga att bryta milisernas skruvstädsgrepp om Tripoli, ta kontroll över extremismen och stoppa den libyska ekonomins fria fall, säger den amerikanske före detta diplomaten Ethan Chorin.

Barriär mot jihadister

Haftar, å andra sidan, har visat att han kan skapa ordning ur kaos – men med ett högt pris för yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna, fortsätter Chorin.

Khalifa Haftar ses av sina öppet allierade, däribland Ryssland och Egypten, som en barriär mot de jihadistiska extremiströrelser som började växa efter diktatorn Muammar Gaddafis fall 2011.

När tre franska soldater dödats under en underrättelseoperation 2016 tvingades Frankrike medge att landet stöttat Haftar militärt i kampen mot jihadisterna.

Nu vill Paris inte öppet medge något stöd till den hårdföre krigsherren, och ännu mindre sedan han släppt loss sina styrkor mot Tripoli.

"En uppmuntran"

Men Libyenexperten Jalel Harchoui vid tankesmedjan Clingendael Institute i Nederländerna har sin uppfattning klar:

– De här politiska och diplomatiska aspekterna av stödet från Paris uppfattades av Haftars fraktion som en uppmuntran till att starta krig, säger han.

Det är uppenbart, enligt Ethan Chorin, att länder som Frankrike och Förenade arabemiraten säger en sak i offentligheten medan de egentligen hoppas att Haftar kan lyfta Libyen ur kaoset.

Paris är under politiskt tryck på grund av regeringens oklara förhållningssätt till Haftar. Det trycket kan lätta sedan USA:s president Donald Trump i förra veckan klargjorde att han talat med Haftar i telefon.

– Frankrike kommer att vara förtjust över att Trump kan suga upp det diplomatiska ansvaret för Haftars maktövertagande, säger analytikern Anas al-Gomati vid tankesmedjan Sadeq institute i Tripoli.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris