Klimatdemonstranter vill stänga ned London

avTT

Foto: Kirsty O'Connor
Två demonstranter har klistrat fast sig i ett tåg på stationen Canary Warf i östra London.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Några av demonstranterna vid Oxford Circus i London på tisdagen.

Brittisk polis har gripit hundratals personer i samband med klimatprotester i London. Demonstranter har klättrat upp på tåg och limmat fast sig.

"Vi förväntar oss att demonstrationerna kommer att fortsätta under veckan", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Sedan i måndags protesterar klimataktivister i London och Storbritannien. Under onsdagen klättrade två av demonstranterna upp på ett tågtak och höll upp en banderoll med texten "Klimatkris. Agera nu". Demonstranter har också limmat fast sig i ett tåg.

Protesterna arrangeras av klimatgruppen Extinction Rebellion, som blivit en av världens snabbast växande miljörörelser.

Det var under onsdagen mindre förseningar i delar av Londons kollektivtrafik.

"Precis som när arbetare strejkar är ekonomisk störning avgörande för att tvinga de styrande att komma till bordet och förhandla våra krav", uppger demonstranterna på sin hemsida.

Halv miljon påverkade

Några av stadens mest berömda och trafikerade gator har blockerats av demonstranterna. Enligt polisen ställdes trafiken på 55 busslinjer in och omkring en halv miljon resenärer påverkades under måndagen och tisdagen. Runt 300 personer har gripits sedan protesterna startade.

Demonstranterna uppger att de kommer att blockera tunnelbanan i London under onsdagen. Londons borgmästare Sadiq Khan vädjade i ett uttalande till demonstranterna att tänka om.

"Det är absolut avgörande att få fler att åka kommunalt, precis som att gå och cykla, om vi ska klara av den här klimatkrisen", sade Sadiq Khan.

Ska stänga ner London

Demonstrationerna beräknas fortsätta under fem dagar, men Extinction Rebellion har också meddelat att målet är att stänga ner London fram till 29 april.

Enligt klimatgruppen har protester hållits i över 80 städer i 33 länder. Under protester i Edinburgh greps 29 personer, enligt polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM

London