Norsk turist smittad av rabies i Asien

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En norsk turist som har varit på semester i Asien har smittats av rabies.

Turisten blev biten av en hund.

Nu vårdas personen, som är allvarligt sjuk, på sjukhus i Norge.

Den norska turisten, det framkommer inte om det är en man eller kvinna, blev biten av en hund under semestern i Asien för två månader sedan.

Väl hemma har personen blivit sämre och sämre och sökte vård på sjukhuset i Førde, på norska västkusten, skriver den norska tidningen VG.

Där misstänkte läkarna den dödliga sjukdomen rabies och i torsdags togs prover som skickades till Sverige för analys.

På lördagen kom provsvar från svenska Folkhälsomyndigheten – det är rabies.

Sjukdomen är mycket sällsynt såväl i Norge som Sverige.

Det är första gången sedan 1815 som en norsk medborgare på fastlandet har drabbats av rabies.

1 av 3
Väl hemma har personen blivit sämre och sämre och sökte vård på sjukhuset i Førde, på norska västkusten.

– Patienten är allvarligt sjuk. Utöver detta vill vi inte gå ut med uppgifter om tillståndet. Som vanligt är det viktigaste för oss att ta hand om patienten och anhöriga, säger Trine Hunskår Vingsnes, chef vid sjukvården i Førde.

Patienten bor i Sogn og Fjordarne på norska västkusten, enligt VG.

Smittar via saliv

De andra som var med på samma resa kom också i kontakt med samma hund, som bet turisten, men de bor på andra platser i Norge.

Smittskyddsansvariga i deras respektive hemkommuner är larmade, står det i ett pressmeddelande.

– Vi tar alla nödvändiga försiktighetsåtgärder och fortsätter med preventivåtgärder enligt föreskrifterna och i samråd med Statens folkhälsoinstitut, säger Trine Hunskår Vingsnes till VG.

På centralsjukhuset i Førde har personalen informerats om att det inte finns några rapporter om att rabies smittar mellan människor – det finns i alla fall ingen dokumentation på att det har skett, varken i Norge eller något annat land.

Sjukdomen förekommer mest i Asien, Afrika och Nord-, Mellan- och Sydamerika och smittar via saliv från ett smittat däggdjur, som hund, apa, katt, räv och fladdermus.

”Hundra procent dödlig”

Rabies är en dödlig sjukdom om du inte får vård tidigt.

Symtomen är domningar och smärta kring bettet, ångest, hallucinationer, huvudvärk, förvirring och kramper – och har sjukdomen gått så långt är den alltid dödlig.

Eller som Folkhälsomyndigheten i Sverige skriver ”rabies är en till 100 procent dödlig sjukdom, som inte kan botas trots modern intensivvård”.

Har man blivit smittad kan sjukdomen förhindras om man omedelbart vaccineras och får immunglobulin.

Sverige har varit rabiesfritt sedan 1886, men de senaste 40 åren har två personer vårdats på sjukhus i Sverige för rabies.

En man smittades i Indien och blev 1974 sjuk efter att ha kommit hem till Sverige. Det andra fallet var en kvinna som insjuknade sommaren 2000 och hade smittats i Thailand.

Båda hade blivit bitna av en sjuk hund och båda personerna dog.

Publicerad:

LÄS VIDARE