Moskédådet utreds av toppdomare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har utsett en domare från högsta domstolen att leda utredningen om terrordådet i Christchurch. Arkivbild.
Foto: Nick Perry/AP/TT
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har utsett en domare från högsta domstolen att leda utredningen om terrordådet i Christchurch. Arkivbild.

Hur planerade Christchurch-terroristen sin attack? Och har säkerhetstjänsten blundat för det högerextrema hotet?

Det är några av frågorna som ska besvaras genom en specialutredning av moskédådet i Nya Zeeland.

Premiärminister Jacinda Ardern har utsett William Young, domare i landets högsta domstol, att leda utredningen. Det rör sig om en så kallad kunglig kommission, den mest omfattande typ av rättslig undersökning som är möjlig i landet.

– Den kungliga kommissionen spelar en avgörande roll i våra pågående åtgärder för att fullt ut förstå vad som hände före attacken och för att se till så att en sådan attack aldrig sker igen, säger Ardern under en presskonferens i parlamentet.

Young får bland annat befogenhet att ta del av information som finns hos Nya Zeelands underrättelsetjänster. Ett av hans uppdrag blir att ta reda på om dessa lagt oproportionerligt stort fokus på att spåra islamistiska extremister och negligerat hotet från den högerextrema miljön.

Ardern har sagt att den 28-årige australiern Brenton Tarrant som misstänks för dådet i Christchurch i mitten av mars – då 50 människor sköts ihjäl i två moskéer – inte fanns uppsatt på någon lista över farliga extremister i vare sig Australien eller Nya Zeeland.

Utredningen ska också djupdyka i Tarrants förehavanden före attacken, hur han fick sin vapenlicens, hur han fick tag på vapen och ammunition, hans aktiviteter på sociala medier och hans internationella kontakter.

Kommissionen ska rapportera vad den funnit till regeringen den 10 december.

Publicerad: