Ingen vårdanmälan mot kritiserat implantat

avTT

I mitten av 2017 upphörde tillverkaren med försäljningen av Essure på den svenska marknaden. Arkivbild.

Det kritiserade implantatet har stoppats – och bara i Sverige har totalt 60 rapporter om allvarliga händelser förorsakade av Essure har kommit in till Läkemedelsverket. Men trots anmälningsplikt har inte en enda anmälan gjorts av sjukvården, rapporterar P4 Kristianstad.

I stället är det privatpersoner och tillverkaren själv som anmält biverkningar och komplikationer. P4 har tidigare rapporterat att närmare tusen kvinnor har steriliserats med implantatet bara i Skåne, men det är oklart hur många som fått biverkningar. Ett tiotal kvinnor i länet har dock tvingats operera bort sina implantat – något som Region Skåne inte heller anmält.

Flera medier har tidigare rapporterat om problemen med implantatet, en slags steriliseringsspiral som inte längre används i svensk sjukvård. I mitten av 2017 upphörde tillverkaren Bayer Pharma AG med försäljningen av Essure på den svenska marknaden, uppger Läkemedelsverket på sin hemsida.

Läkemedelsverket uppmanar vården att rapportera in händelser.

– Vi är beroende av att få rapporteringen och vi ser ett mörkertal i dag så vi kan bara uppmana vården att rapportera och rapportera varje enskild händelse, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för enheten för medicinteknik vid Läkemedelsverket, till radion.

ARTIKELN HANDLAR OM