Riksdagen om Carlsson Löfdahls version: ”Känner inte till”

avMattias Sandberg, Richard Aschberg

Emma Carlsson Löfdahl hävdar att riksdagsförvaltningen har godkänt hennes hyresupplägg med maken.

Men detta förnekas av enhetschefen Anders Norin:

“Jag känner inte till att förvaltningen skulle ha godkänt något upplägg”, skriver han i ett mejl.

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl har uppgett att både Liberalerna och riksdagen kände till hennes hyresupplägg med maken.

“Då jag var medveten om att jag följt gällande regelverk, och även fått ok från partiet och riksdagsförvaltningen innan jag gjorde denna boendelösning, så kände jag mig mycket trygg”, har hon skrivit på Facebook.

Men detta har dementerats av Jan Björklund och Liberalerna.

Nu uppger även riksdagsförvaltningen att inte heller de har haft någon kännedom om upplägget.

1 av 4
Carlsson Löfdahls mejl till riksdagen, där hon avsäger sig flera uppdrag.

Känner inte till det

“Jag känner inte till att förvaltningen skulle ha godkänt något upplägg. Inte någon annan heller som arbetar vid enheten ledamotsadministration. Vi har inte kunnat hitta några handlingar rörande detta”, skriver enhetschefen Anders Norin i ett mejl.

I en intervju med Aftonbladet i slutet av februari uppgav Carlsson Löfdahl att hon fått ett muntligt godkännande från riksdagsförvaltningen.

– När vi gjorde det här så kontrollerade jag med riksdagsförvaltningen om det var okej och vi har följt alla regelverk som vi ska.

På vilket sätt kontrollerade du det?

– Jag ringde och pratade med dem på förvaltningen.

Så du har muntligen pratat med nån om det att okej att du hyr av din make?

– Ja.

Föreningen har kopplat in jurist

När Aftonbladet senare ställde frågan om vem det var som godkände upplägget valde Carlsson Löfdahl att inte svara på det.

“Innan jag flyttade in i bostaden ringde jag ledamotsenheten på riksdagen som sa att det var ok”, skrev hon i ett mejl i början av mars.

Inte heller bostadsrättsföreningen har haft någon kännedom om Carlsson Löfdahls hyresupplägg med maken.

Enligt föreningens stadgar ska det finnas ett skriftligt tillstånd vid en andrahandsuthyrning, men något sådant har inte skrivits.

Carlsson-Löfdahl uppgav då att ett muntligt avtal slutits, men även det förnekas av föreningens ordförande.

Nu har föreningen kopplat in en jurist och de kommer även kontakta Carlsson Löfdahls make.

”Han ska upphöra med det”

– Vi kommer att skriva till ägaren. Vi talar om att vi vet att han har hyrt ut i andra hand genom media och talar om att han ska upphöra med det. Och i fall han vill fortsätta får han komma in med en ansökan, säger föreningens ordförande.

Carlsson Löfdahl har sedan den 26 mars inte längre några uppdrag i något utskott, hon har själv avsagt sig uppdragen och även meddelat riksdagen att hon har lämnat Liberalerna:

“Jag meddelade partiet för två veckor sedan att jag lämnade den Liberala riksdagsgruppen då jag inte längre var välkommen där. Jag har aldrig varit i denna situation tidigare så jag vet inte om det är jag eller partiet som anmäler detta! Men som sagt, jag ingår inte längre i Liberalernas riksdagsgrupp!”, skriver hon till riksdagens centralkansli.

Inga besked om återbetalning

Aftonbladet har under två veckor förgäves sökt både Carlsson Löfdahl och hennes make för en kommentar vid flera tillfällen.

Inte heller riksdagsförvaltningen har nått kontakt med Carlsson Löfdahl angående hennes utlovade återbetalning av omkring 300 000 kronor.

“Jag har sökt dig per telefon tidigare i veckan och mejlar nu i stället. Riksdagsförvaltningen kan inte ta på sig uppgiften att räkna ut det belopp som du vill återbetala. Det är något du som sökande måste göra själv och sedan återkomma till förvaltningen om”, skrev riksdagsförvaltningen till Carlsson Löfdahl i ett mejl den 13 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM