Göteborg

Mannen som hotar polisen är dömd för mord

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

Polisens film visar en grupp män som omringar en ingripande patrull.

Den mest hotfulla mannen är tidigare dömd för mord och tillhör en känd familj med makt i Göteborgs undre värld.

– Om du rör mig kommer du få tillbaka, hotar han polisen.

Filmen från polisens kroppskamera är skakande och har väckt starka reaktioner. På några ögonblick förvandlas ett ingripande i Angered till en hotfull situation.

När poliserna ska omhänderta en motocrossförare skyndar en stor grupp unga män till dennes undsättning.

Händelsen inträffade i april 2019. Den ingår som bevisning i en förundersökning mot en 33-årig man som tillhör en styrande familj inom den kriminella miljön i Göteborg. Det är han som uttalar hoten mot polisen.

Gruppen låter direkt förstå att de inte bryr sig om ordningsmakten, de uppmanar poliserna att genast släppa föraren av crossmotorcykeln. När polisen håller sin batong mot den omringande gruppen hörs 33-åringen säga:

– Stoppa undan batongen annars kör jag upp den i dig.

Mannen vägrar prata

Mannen knyter händerna när polisen ber honom backa. Han fortsätter hoten:

– Om du rör mig kommer du få tillbaka, jag bryr mig inte om att du är fucking tjorven.

Situationen lugnar snabbt ner sig när poliserna får förstärkning av ytterligare en patrull.

I ett senare förhör med polisen vägrar 33-åringen prata. Han säger bara att han förnekar brott.

– Den här filmen verkar extrem, när man tittar på den, men det är en typisk vardagssituation för polisen i Nordost eller i någon annan förort, säger författaren och tidigare Aftonbladetmedarbetaren Johanna Bäckström Lerneby som skrivit boken Familjen. Den speglar just den familj som den misstänkte 33-åringen tillhör.

– Det här är samma personer som hade vägspärrar i Göteborg för drygt en vecka sedan för att kontrollera vilka som kom in i, det som de tycker är deras områden.

Sitter inne för misshandel

Den misstänkte mannen är tidigare dömd för mord. Som 20-åring mördade han en ung man som knivskurit hans lillebror. Han dömdes till 10 års fängelse och har sedan frigivningen fortsatt sin kriminella livsstil.

För närvarande avtjänar han ytterligare ett fängelsestraff för en grov misshandel av en man och en kvinna utanför en restaurang i Göteborg.

33-åringen ska enligt domen ha slagit kvinnan två gånger i ansiktet. Mannen slog han till marken och utdelade sedan, enligt en vittnesuppgift, sparkar mot huvudet.

I rättegången mot 33-åringen fick huvudvittnet i målet delta från en hemlig ort för sin trygghet.

Polischefen Erik Nord säger också att filmen från Angered beskriver en ganska vardaglig situation för polispatrullerna i de särskilt utsatta områdena i Göteborg.

– Jag ska inte säga att det händer varje dag, men det är inte alls ovanligt att våra poliser utsätts för det här, särskilt om de patrullerar två och två vilket de ofta gör.

Hyllar poliserna

Erik Nord riktar beröm till de utsatta poliserna som trots den hotfulla situationen behåller lugnet och ser till att situationen inte eskalerar.

– Det krävs mycket för att kunna vara lugn i en så här pressad situation.

Erik Nord bekräftar att de rör sig om samma personer som nyligen upprättade privata vägspärrar i Göteborgs norra förorter.

– En sak är att de ger sig på poliser, vi har radiokommunikation, vi är beväpnade och tränade, men för en allmänhet som hamnar i en vägspärr är det väldigt obehagligt.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

LÄS OCKSÅ

Så styr familjen Ali Khan en hel förort

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Angered

Brott